Arama

İran edebiyatının mihenk taşı Şehname hakkında 10 bilgi

Firdevsi'nin eski İran efsaneleri üzerine kurulu manzum destanı, İran edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir. 60 bin beyit civarındadır ve tek şair tarafından yazılan en uzun epik şiirlerdendir. Sizler için Doğu hükümdarlarının hayatlarını, savaşlarını, kahramanlıklarını, mübalağalı bir üslup ve heyecanla dile getiren Şehname'ye dair 10 bilgiyi derledik.

  • 6
  • 12
ŞEHNAME'DE ANLAŞILMAYAN KELİMELER
ŞEHNAME’DE ANLAŞILMAYAN KELİMELER

Şâhnâme'de anlaşılmayan bazı kelimeler için Abdülkādir el-Bağdâdî Luġat-i Şâhnâme adıyla Farsça-Türkçe bir sözlük hazırlamıştır. Eserde Şâhnâme'nin kelime kadrosunu incelerken açıklanması gereken Farsça kelimelere, ülke ve yer adlarına, ayrıca nâdir kelimelere yer verilmiştir. Bazı kelimelerin gramer özellikleri hakkında bilgi verilmiş, ayrıca şâhid beyitler yazılmıştır. Bu çalışma Carolus Salemenn tarafından yayımlanmıştır (Lexicon Şâhnâmianum, Petersburg 1895). Şâhnâme'nin minyatürlü çeşitli yazmalarının neşirleri gerçekleştirilmiş, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde bulunan minyatürlü yazmaların on altısından yapılan seçmeler İran hükümdarlığının 2500. yılı dolayısıyla hazırlanan albümde yer almıştır. Şâhnâme ayrıca birçok yönüyle çeşitli araştırmalara konu olmuştur.

  • 7
  • 12
İLK DEFA II. MURAD'IN EMRİYLE TÜRKÇEYE ÇEVRİLMİŞTİR
İLK DEFA II. MURAD’IN EMRİYLE TÜRKÇEYE ÇEVRİLMİŞTİR

Şâhnâme ilk defa II. Murad'ın emriyle Türkçe'ye çevrilmiştir. Mensur olan bu tercüme, eserin ikinci bölümünü ihtiva eder. Tercümenin muhtemelen XVI. yüzyılda istinsah edilmiş bir diğer nüshasında (İstanbul Belediyesi Atatürk Kitaplığı, nr. 101) dokuz adet minyatür bulunmaktadır.

Şâhnâme'nin tamamı Memlük Sultanı Kansu Gavri'nin isteği üzerine Şerîfî-i Âmidî tarafından manzum olarak Türkçe'ye çevrilip Zilhicce 916'da (Mart 1511) hükümdara sunulmuştur. Eserin, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi dönüşünde İstanbul'a getirildiği düşünülen iki ciltlik mütercim hattı nüshası (TSMK, Hazine, nr. 1519) 56.506 beyit ihtiva etmektedir.

Eserin üçüncü tercümesi II. Osman'ın emriyle Mehdî mahlaslı Derviş Hasan tarafından yapılmıştır. Şâhnâme'nin I. cildini içeren bu eserde otuz adet minyatür vardır. Aynı tercümenin diğer bir nüshası Paris Bibliothèque Nationale'de olup eserin ikinci bölümünü ihtiva etmektedir. Bu nüshada da bir adet minyatür bulunmaktadır.

  • 8
  • 12
ESERDE 104 ADET MİNYATÜR MEVCUT
ESERDE 104 ADET MİNYATÜR MEVCUT

İlk defa Orhan Şaik Gökyay'ın bahsettiği Şâhnâme'nin mensur tercümesi (Destursuz Bağa Girenler, s. 48) İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi'nde kayıtlı olup (TY, nr. 6131-6133) üç cilttir ve mütercimi belli değildir. Eserde 104 adet minyatür mevcuttur. I. cildin sonunda istinsahının Derviş Mustafa tarafından 1187 (1773) yılında tamamlandığı kaydedilmiştir. Serbest bir tercüme niteliğinde olan bu çeviriye halk arasındaki çeşitli rivayetler ilâve edilirken Süleymannâme ve Tevârîh-i Kebîr gibi eserlerden faydalanılmıştır. Hikâye üslûbuyla kaleme alınan bu tercümede geçen deyimler ve atasözleri, savaş tasvirlerindeki yansıma sözler, argo diye nitelendirilebilecek kelimeler dönemin söz varlığını ortaya koyması bakımından önemlidir.

  • 9
  • 12
ŞEHNAME'NİN EN ÜNLÜ DESTANLARI
ŞEHNAME’NİN EN ÜNLÜ DESTANLARI

1. Dahhâk ve Kâve'nin ona karşı ayaklanması.

2. Feridûn ve üç oğlu: Selm, Tûr, Îrec.

3. Zâl, dünyaya gelişi, Simorg tarafından büyütülmesi.

4. Rüstem'in ilginç hayat serüveni ve savaşları.

5. Rüstem'in Mazenderan'da savaşları ve Heft Han'ı.

6. Rüstem ve Sohrâb destanı.

7. Siyâveş destanı ve onun zulümle öldürülmesi.

  • 10
  • 12

8. Siyâveş'in çocuklarının, Keyhüsrev ve Furûd'un destanları.

9. Bîjen ve Menîje, Rüstem tarafından kurtarılmaları hikâyesi.

10. İsfendiyâr ve Turanlı Ercâsp'ın esaretinden kurtulmak için aştığı heft hân.

11. Rüstem ve İsfendiyâr mücadelesinin destanı.

12. Rüstem'in kardeşi Şeğad tarafından öldürülmesi hikâyesi.

13. İskender, İran'da egemen oluşu, ilginç hayat hikâyesi.

14. Behram-i Çubîn, IV. Hürmüz ve Hüsrev Pervîz'e karşı ayaklanması destanı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN