İslam bilincinizi tazeleyecek 60 kitap
İslam bilincimizi tazelemek, bu anlamdaki fikirlerimizi diri tutmak pek çoğumuz için oldukça önemli. Ancak kimi zaman "ne okumalıyım?" sorusu da bu bilincin beraberinde getirdiği sorulardan biri. Fikir, sanat, kültür ve medya hayatımız, Batıda, Batı kültürü ile üretilenleri tüketmeye yöneltse de çağ aşacak ve öncü nesiller oluşturacak bilgilendirici eserlerin okunurluğunun arttırılması, yadsınamaz bir ihtiyaç. Siyerden edebiyata, iktisattan tarihe İslam bilincinizi tazeleyecek 60 kitabı derledik.
Giriş Tarihi: 31.08.2020
09:42
Güncelleme Tarihi: 13.12.2020
13:25
IŞIK DOĞUDAN GELİR - CEMİL MERİÇ
Işık Doğudan Gelir, siyasî, felsefî, dogmatik herhangi bir inancın peşinde olmayan, başka milletlere, başka fikirlere, başka düşünce ve duyma tarzlarına sonsuz bir tecessüs besleyen bir Cemil Meriç klasiği, tüm diğer eserleri gibi.
Medeniyetlerin "defter-i âmâli" olan ansiklopedilerden İslâm'ın kozmolojik doktrinlerine; İbrani edebiyatından Kitab-ı Mukaddes'e; Herbelot'nun "muhteşem abidesi" Doğu Kütüphanesi'nden, oryantalizmlerin aydınlattığı yeni medeniyetlere; Michelet'nin ve Schuré'nin "her türlü yobazlıktan uzak", İnsanlığın Kitab-ı Mukaddesi ve Doğu Mabetleri adlı eserlerinden, Erasmus'un Cinnete Methiye'sine, başka bir deyişle Akıl'dan Cinnet'e; hermetizmden "çağdaş düşüncenin kutuplarından biri" olan İbn Haldun'a kanatlanan ve kanatlandıran emsalsiz bir düşünce serüveni.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
BİR İSLAM ŞEHİDİNDEN MEKTUPLAR - HASAN EL BENNA
"Ey Müslümanlar! İslâm davasının baştan sona kadar yegâne gayesi; insanların kalplerini temizleyen, ruhlarını yücelten bir bağla; Allah ile insanlar arasında hakiki bir irtibat kurmaktır. Beşeriyete yaratıcısını doğrudan doğruya tanıtmaktır. Göklerin ve yerin yaratılmasının, peygamberlerin gönderilmesinin asıl gayesi de budur. Salih zatlar da ancak bu gayenin peşindedirler. Bütün insanlar ve onların hareketleri ancak Allah'ı bilmekle düzelecektir. Allah'ı hakkıyla bilme hissi kulun kalbine sızınca, insan eski hâlinden bambaşka bir hâle döner. Kalp yepyeni bir hâle çevrilince insan da yönünü Hakk'a çevirir. Fert, Hakk'a dönünce aile de döner. Aile, Hakk'a yönelince millet de yönelir. Zira millet toplumdan, aileden ve fertten başka bir şey değildir." diyen Hasan el-Benna'nın çeşitli konularda yazdıklarından bir araya getirilen, latif bir üslupla kaleme alınmış bu kitabı, kalplerde imanı, akıllarda izanı, gönüllerde iştiyakı arttıracak bir içerikte ve her bir Müslüman fert için başucu kitabı olacak niteliktedir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
RUHUN DİRİLİŞİ - SEZAİ KARAKOÇ
Sezai Karakoç'un kaleme aldığı ve bu kitabı oluşturan yazılardan, Ruhun Dirilişi, Dağ Çağrısı ve Hazreti Yusuf'un Düşü adlı yazılar, 1969 yılında Mağara ve Işık adı altında kitap olarak yayınlanmıştır. Öbürleri ise, 1969 ve 1970 yıllarında Diriliş Dergisi'nde çıktıktan sonra, 1970 yılında Ölümden Sonra Kalkış ve Allah'a İnanma ve İnsanlık adlarıyla kitaplaşmıştır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
BİR DEĞİRMENDİR BU DÜNYA - CAHİT ZARİFOĞLU
Zarifoğlu, çevremizde gelişen olayların gözümüzü yorduğu ve bizim, hayatın bütünsel akışıyla olan bağlarımızı güçlükle koruduğumuz dönemde, o bağlara canlılık veren birkaç şairimizden biridir.
Daha çok şiirleri, anı yazıları ve hikâyeleri ile adından söz ettiren Cahit Zarifoğlu, bu kez deneme türündeki kitabı ile karşımıza çıkıyor. Yazarın ideolojik görüşlerini yansıttığı "Bir Değirmendir Bu Dünya", aynı zamanda Zarifoğlu'nun tavsiye niteliğindeki görüşlerine de yer veriyor. Kullandığı samimi ve yalın üslup ile dikkat çeken eser, okuyucusuna adeta konuşuyormuşçasına hitap ediyor.
Din, siyaset, batılılaşma, modern dünya ve Müslümanlık konularında kendi iç dünyasındaki duyarlılık ve hassasiyet ışığında yazdığı yazılar bu eşsiz kitabın oluşumunu sağlıyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
AHMET HAMDİ TANPINAR - BEŞ ŞEHİR
Ahmed Hamdi Tanpınar'ın deneme tarzında yazdığı şehir monografilerini ihtiva eden eseri Beş Şehir, hayatımızda kaybolan şeylerin ardından duyulan üzüntü ile yeniye karşı beslenen iştiyakı konu alır.
Tanpınar'ın deneme tarzının bir örneği olan Bursa'da Zaman isimli yazısı, Beş Şehir adlı kitabın da ilk nüvesini teşkil eder. Bu yazıyı aralıklarla Ankara, Erzurum ve İstanbul yazıları takip eder. Tanpınar son olarak Konya'yı da ilave edip kitabını bütünleştirerek, ilk baskısını gerçekleştirir. Tanpınar, şehirlerin tarihi ve kültürel maceraları ile ümitlerini bu eserde aksettirmiştir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.