İstanbul'dan Sayfalar kitabından alıntılar
İlber Ortaylı tarafından kaleme alınan İstanbul'dan Sayfalar kitabı, diliyle, tarihiyle, kültürüyle var olan eşsiz bir hazinenin, bir dünya başkentinin sayfalarını aralıyor. Ortaylı'nın eski İstanbul döneminin havasını teneffüs ettiren kitabı, İstanbul semtleri ve hayatı hakkında gazete ve dergilerde çıkmış yazılarından oluşuyor. Seyrine doyum olmayan bir dünya başkentinin sayfalarını aralan kitaptan alıntılar derledik.
Giriş Tarihi: 23.01.2020
08:59
Güncelleme Tarihi: 23.01.2020
09:22
"Evlerin ses geçiren ince duvarlarından dolayı yüksek sesle konuşmak, tartışmak pek adet değildi. Dedikoduya fırsat vermeyecek biçimde yaşamak, hareket etmek ve konuşmak İstanbul halkına bu evlerin getirdiği bir alışkanlıktı."
"Görev başında ölen sadrazamların cenaze namazı protokol gereği Fatih Camisi'nde kılınırdı. Gerçi bu gereğin yerine getirilmesi ender durumlardan olmuştur."
"Fatih'ten Süleymaniye'ye geçmek için Zeyrek'e uğranır. Zeyrek geçmişte İstanbul'un en hoş manzaralı ve zengin konaklarla bezenmiş bir semtiydi. Bugün için burada beton yapılaşma önlendi, ama semtin korunmaya alındığı söylenemez."
"Süleymaniye semti adını, 16. yüzyıl Osmanlı dünyasının büyük mimarı Sinan'ın eserinden alıyor. Sinan'ın şehrin doğasıyla duyarlı bir uyum içinde tasarlayıp yarattığı bu eserle, Muhteşem Süleyman'ın da adı yaşıyor."
"Süleymaniye Kütüphanesi, dün olduğu gibi bugün de Ortadoğu dünyasının en zengin yazma koleksiyonuna sahip. Hor kullanıma rağmen Süleymaniye külliyesi zamana ve vandalizme güzellik adına meydan okuyor."
İlber Ortaylı, 1947 senesinde Avusturya'da doğdu. 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni ve Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nin tarih bölümünü bitirdi. Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde öğrenim gördü. Yüksek lisans çalışmasını Chicago Üniversitesi'nde Prof. Dr. Halil İnalcık ile yaptı.
Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde 'Tanzimat Sonrası Mahallî İdareler' adlı tezi ile 1974 yılında doktor, 'Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfûzu' adlı çalışmasıyla 1979'da doçent oldu. 1982 yılında devletin akademik politikalarına tepki olarak görevinden istifa etti. Bu dönemde Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazburg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı, buralarda seminerler ve konferanslar verdi.