Liseden mezun olmadan mutlaka okumanız gereken kitaplar
Okuma alışkanlığının temelleri her ne kadar küçük yaşlarda atılsa da ilk gençlik yıllarında okunan kitapların etkisi yaşamın her çağında karşımıza çıkar. Bu sebeple kaliteli ve ufuk açıcı; gençlere bir bakış açısı sunabilen eserleri okumak oldukça önemlidir. Edebiyatımızda öyle kitaplar vardır ki onları yaşamımızın her döneminde keyifle okuyabiliriz. Fakat bu kitaplarla tanışmak için geç kalmamak gereklidir. Liseden mezun olmadan mutlaka okumanız gereken kitapları derledik.
Giriş Tarihi: 09.09.2020
15:58
Güncelleme Tarihi: 09.09.2020
19:26
SABAHATTİN ALİ, KUYUCAKLI YUSUF
SABAHATTİN ALİ, KUYUCAKLI YUSUF KİTABININ ÖZETİ
📕Kuyucaklı Yusuf, konusu itibariyle ailesinin katledilmesiyle sahipsiz kalan dokuz yaşındaki Yusuf'un olayı soruşturmak için Kuyucak'a gelen Nazilli Kaymakamı Selahattin Bey tarafından evlatlık alınması ve çocuğun daha sonraki hayatı anlatılmaktadır. Edebiyat eleştirmenlerine göre Yusuf karakteri, köyden şehre göç edip şehir hayatına uyum sağlayamayan insan tipinin habercisi olarak değerlendirilmektedir.
Kuyucaklı Yusuf kitabını incelemek ve satın almak için tıklayınız
KUYUCAKLI YUSUF'U NEDEN OKUMALIYIZ?
📕Kuyucaklı Yusuf, o zamana kadar öykü yazarı olarak bilinen Sabahattin Ali'nin 1937 yılında yayımlanan ilk romanıdır. Baş kahramanı olan Yusuf, Türk edebiyatının en romantik karakterlerinden biri olarak kabul edilir. Yusuf ile Muazzez'in aşkı etrafında gelişen eser, romantik felsefeden kaynaklanan zengin ve fakir, zalim ve mazlum, saf olanla yozlaşmış olan, doğal hayat ve yapay hayat, köy ve kent, medeniyet ve tabiat arasındaki karşıtlıklardan beslenir Sabahattin Ali'nin romanı, gençlik dönemindeki romantizmi gözler önüne sermesi açısından önemlidir.
"Varlığı büyük boşlukları dolduracak mahiyette değildi; fakat yokluğu müthişti..."
Sabahattin Ali'ye dair 15 ilginç bilgi 40 alıntı
YAHYA KEMAL BEYATLI, KENDİ GÖK KUBBEMİZ
YAHYA KEMAL BEYATLI, KENDİ GÖK KUBBEMİZ ÖZETİ
📕Türk edebiyatının usta kalemlerinden Yahya Kemal'in ölümünden sonra talebesi ve yakın dostu Nihad Sâmi Banarlı'nın desteğiyle kurulan Yahya Kemal Enstitüsü bütün şiirlerini, nesir yazılarını, hatıralarını ve mektuplarını on üç kitap halinde yayımlamıştır. Buna göre eski ve klasik divan tarzında olanlar Eski Şiirin Rüzgârıyle, Hayyâm'dan tercümeleri de dahil olmak üzere bütün rubâîleri Rubâîler , yeni tarz şiirleri de Kendi Gök Kubbemiz adı altında toplanarak yayımlanmıştır.
📕Yahya Kemal'in sade Türkçe'yle söylediği, hem yapı hem şekil bakımından yeni tarz şiirlerini bir araya getirdiği eserdir. Kitaptaki şiirler "Kendi Gök Kubbemiz", "Yol Düşüncesi" ve "Vuslat" başlıkları altında üç grupta toplanmıştır.
📕Birinci gruptaki şiirlerde daha çok Türk milletinin tarih içinde iman gücüyle Anadolu ve Rumeli topraklarında yaptığı fetihler ve ortaya koyduğu güzellikler üzerinde durulur. İkinci grupta rindlik, ölüm ve sonsuzluk gibi temaların işlendiği şiirler, üçüncü grupta ise daha çok aşk şiirleri yer alır. Yahya Kemal aynı zamanda bir tefekkür şairi olduğu için bu bölümlerin herhangi birinde yer alan birçok şiir diğer bölümlere de girebilecek özellikler taşımaktadır.
Kendi Gök Kubbemiz kitabını incelemek ve satın almak için tıklayınız
KENDİ GÖK KUBBEMİZ'İ NEDEN OKUMALIYIZ?
📕Uzun yıllar Paris'te kalan ve bütün mefkuresini bu topraklarda geliştiren Yahya Kemal, memleketine duyduğu derin sevgi ve bağlılık neticesinde aşk temasını işleyen şiirlerinde dahi arka planda yoğun bir vatan düşüncesi yer almaktadır. Ünlü şairlerin şiirleri üzerinden böylesi bir sevdayı keşfetmek gençler için ilgi çekici olacaktır. Aynı zamanda kitabı okumak Türk edebiyatının en önemli şahsiyetlerinden biri olan Yahya Kemal'in şiir estetiğine doğru yolculuğa çıkmayı mümkün kılar.
"Dönülmez akşamın ufkundayız.Vakit çok geç; Bu son fasıldır ey ömrüm nasıl geçersen geç!"
YUNUS EMRE DİVANI’NDAN SEÇMELER
YUNUS EMRE DİVANI ÖZETİ
📕Yunus Emre'nin ölümünden bu ana geçen yaklaşık sekiz asır, bize Yunus gerçeğini, Yunus felsefesini daha çok anmamız ve anlamamız gerektiği hususunda apaçık düşünceler sunmaktadır. Yunus Emre Divanı'nı okumak da bu felsefeyi anlamanın ilk şartıdır.
📕Yûnus'un Divanı'ndaki 417 şiirinden 138'i aruz, diğerleri hece vezniyle yazılmıştır. Aruzla kaleme alınan şiirlerdeki kusurlar biraz da o devirde veznin henüz yeterince işlenmemiş olmasından kaynaklanmaktadır. Şiirlerin çoğunluğu beyit esasına göre, bir kısmı da musammat tarzında tertip edilmiştir.
📕Divanda bir küçük mesnevi dışında bütün ilâhilerin kafiye şeması aa-ba-ca-da... yani gazel şeklindedir. Yûnus'un kafiyeye titizlikle riayet ettiği söylenemez. Divanda şathiyye/münâcât türünde yirmi sekiz beyitlik bir manzumenin dışındaki şiirlerin şekliyle ilgili çeşitli görüşler ileri sürülse de Yûnus'un şiirleri semâi ve gazel tarzında kaleme alınmıştır.
Yunus Emre Divanı'nından Seçmeler kitabını incelemek ve satın almak için tıklayınız
YUNUS EMRE'NİN DİVANI'NI NEDEN OKUMALIYIZ?
📕Günümüzde Anadolu'dan Balkanlar'a kadar geniş bir coğrafyada Müslüman Türk kültürünün izlerinin sürmesinde Yûnus'un ilâhilerinin büyük etkisi vardır. Asırlarca süren bu izi takip etmek, Yunus'un tertemiz öz Türkçesi ile tanışmak, Türk dilinin gelişimlerine tanık olmak kitabı ilgi çekici kılan özelliklerdendir.
"Benim bunda kararım yok Ben bunda gitmeğe geldim Bezirganım metâım çok Alana satmağa geldim Ben gelmedim da'vi için Benim işim sevi için Dostun evi gönüllerdir Gönüller yapmaya geldim"
Edebiyatımızın unutulmayan eserlerinden 30 alıntı 📚