Mehmet Akif İnan'ın Aydınlar, Batı ve Biz kitabından 30 alıntı 📙
Mütefekkir, şair, yazar ve "Yedi Güzel Adam'dan" biriydi, Mehmet Akif İnan. Onun adı bir çağrıydı nesillere... Şiirini ve hayatını, davası ile harmanlamış ve bir ömür o yolda yürümekten hiç vazgeçmemişti. Kendi kuşağının usta şairi Mehmet Akif İnan, 21 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Onun Türk toplumunun Batılılaşma serüvenini, bu süreçte ortaya çıkan "aydın" kavramına yönelik eleştirilerini kaleme aldığı Aydınlar, Batı ve Biz kitabından 30 alıntıyı derledik.
Giriş Tarihi: 06.01.2021
10:45
Güncelleme Tarihi: 13.05.2022
10:32
Bir ülkede çeşitli siyasi alternatifler bulundurma, onları kendisiyle dostluk yarışında tutma, sonra bunlardan biri üzerinde tercihini kullanarak iktidar yapma Amerika'nın menfaatleri açısından en güvenilir yoldu.
Başka hiçbir dünya görüşü değil, sadece İslam düşman olarak görüldü yıllarca.
Herhâlde acı olan da bu: Derdimizi, dilimizi bizden başka anlayan yok zannı, inancı. Sanki biz başkasını anlıyormuşuz gibi, anlaşılmayı beklemeli.
Tanzimat'tan beri yapılan devrimler, çöküşümüzü durdurmak bir yana, bizi bugün dünyanın bilmem kaçıncı sırasına itti.
Mehmet Akif İnan, 12 Temmuz 1940 tarihinde Şanlıurfa'da doğdu. Şiir yazmaya Urfa'da bulunduğu yıllarda başlayan İnan, ilk yazı ve şiirlerini 1957'den sonra yerel gazetelerde yayımladı.
Maraş Lisesi'nde Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören gibi isimlerden oluşan, Türk edebiyatının en yeni akımlarına açık bir arkadaş grubu içine girmesi onun sanatındaki dönüşümün başlangıcı oldu. Nuri Pakdil, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç gibi edebiyatçıların etkisiyle yaşadığı gelişim süreci 1969'a kadar devam etti.
1976 yılında Mavera dergisinde, 1977'den itibaren Yeni Devir, Millî Gazete ve hayatının son döneminde Yeni Mesaj gibi gazetelerde günlük fikir ve sanat yazıları yazdı. Birçok STK'nın kuruluşunda öncü rol üstlenen İnan, 6 Ocak 2000 günü Şanlıurfa'da yaşamını yitirdi.
------------------------------------------------------------------------------
** Fikriyat.com'un ürettiği özel içeriklere ulaşmak için tıklayınız: https://www.fikriyat.com/fikriyat-ozel
***Podcast kayıtlarıyla İslam'dan fıkha, edebiyata, tarihe dair bilgiler içeren programları dinleyebilir ve güncel olayların tarihte yer alan örnekleriyle, edebiyattan sanata dair birçok içeriği de takip edebilirsiniz: https://www.fikriyat.com/podcast
***Dijital medyanın tüm mecralarında yer alan Fikriyat.com sosyal medyada da aktif olarak faaliyet gösteriyor:
TWITTER: https://twitter.com/fikriyatcom
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/fikriyat/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/fikriyat/
PODCAST'LER: https://www.fikriyat.com/podcast
MOBİL UYGULAMASI https://play.google.com/store/apps/details?id=com.turkuvaz.fikriyat
Ayrıntılı bilgi: https://www.fikriyat.com/kultur-sanat/2020/07/10/dijital-medyaya-yeni-bir-soluk-getiren-mecralar-fikriyatcom-ve-vav-radyo