Mim Kemal Öke’nin ‘Kutsal Topraklarda Casuslar Savaşı’ eserinden alıntılar
Mim Kemal Öke ve kalemdaşların ele aldığı 'Kutsal Topraklarda Casuslar Savaşı', Osmanlı İmparatorluğu'nun son zamanlarında hükmettiği toprakları elinden almak ve bu cihan devletine son vermek için, sömürge devletlerinin ve bunların Osmanlı içerisindeki işbirlikçilerinin devlet içerisinde yürütmüş oldukları operasyonları ele alan, dikkatle okunması ve üzerine düşünülmesi gereken önemli bir özelliğe sahip. Başta İngiltere olmak üzere yabancı ülkelerin casuslarının, bu koca çınarı içten içe nasıl çürüttüklerini gün yüzüne çıkaran bu nadide eser, tarih şuurunun tazelenmesinde de önemli bir yer tutmakta...
Giriş Tarihi: 05.06.2022
17:17
Güncelleme Tarihi: 05.06.2023
09:13
"İngiltere savaş öncesi dönemde Arabistan'ın iç bölgelerine karışmamakta, bölgedeki Osmanlı yönetimini desteklemekte, İbni Suud'u kendisine önerilen Necid mutasarrıfı payesini kabul etmeye ve Osmanlı'ya karşı çıkmamaya ikna etmeye çalışmaktadır. Arabistan'ı ve yerel düşünceleri Gertrade Bell kadar hatta daha da iyi bilen bir başka gezgin, eski Kuveyt İngiliz temsilcisi yüzbaşı Shakespear ise İngiltere hükümetini İbni Suud'la birleşmeye yöneltmek ve onun sayesinde Arabistan'da güçlü olmak için başarısız kalan bir savaş vermektedir."
Mim Kemal Öke
Osman Yüksel'e göre bir nesil nasıl mahvoldu?
"Osmanlı Devleti savaşa girdikten sonra bütün Müslümanların birleşerek düşmana karşı koyması için cihad ilan edecek, İngiltere de bu akımın önünü kesmek için Mekke Emiri Hüseyin ile işbirliğine gidecektir. Bunun için Arap özgürlüğü fikri canlandırılacak, Hüseyin'e de kurulacağı vaad edilen geniş sınırlara sahip Arap Krallığı'nın başına seçmesi teklif edilecek, geniş para ve silah yardımı yapılacak ve böylece işbirliği sağlanacaktır."
Mim Kemal Öke
Genç yaşta solan çiçek: Fehim-i Kadim
"1905'ten beri yaptığı seyahatlerde istihbarat birimleri için çok faydalı olacak bilgi ve malumat toplamış olan Bell, istek geldiği zaman raporlar da yazmıştır. Buradaki önemli nokta, Bell'in Kasım 1915'te evvel resmi olarak istihbarat görevleri taşıyıp taşımadığıdır. Kendini dışarıya tanıttığı gibi macera düşkünü bir araştırmacı ve arkeolog mu idi, yoksa Türklerin kendisinden uzun süredir kuşkulandığı gibi İngilizler hesabına casusluk yaparken kendini bu şekilde kamufle etmeye mi çalışmaktaydı?"
Mim Kemal Öke
Sezai Karakoç'un kaleminden alıntılarla "İslam"
"Birinci Dünya Savaşı, hayalleri gıcıklayan ve hala unutulamayan iki casus örneğini dünyaya tanıtmıştır. Biri kibar salonlarında dolaşıp aşıklarından yatağında bilgi sızdıran Sosyete Casusu: Mata Hari'dir. İkincisi ise, çöllerin ıssızlığında, en ilkel insanların arasında yaşayıp hizmet veren ajan: Lavrens."
Mim Kemal Öke
Medeniyetimizi besleyen kaynak: Tercüme-i Kitab-ı Coğrafya
"Osmanlı Devleti'nin, o döneme göre çok büyük sanayi girişimi olarak nitelenen iki projesi, Hicaz ve Bağdat Demiryolları inşaatları, İngiliz İmparatorluğu'nun stratejik hesaplarını çok etkilemişti.
Hicaz Hattı, Sina Yarımadası ve Akaba limanının yakınından geçtiği için, Mısır'ı tehdit edecek askeri hareketlerde rol oynayabilecek özellikte bulunmuştu. Hatta daha 1906'da Abdülhamit zamanında, Sina sınırının saptanması yüzünden silahlı çatışmaya dönüşebilecek bir gerginlik yaşanmıştı. Bağdat hattı'nın inşasının Almanlara verilmesi de, buradan Hindistan'ın tehdit edileceği şeklindi yorumlandı. Dolayısıyla bu bölgelerdeki oluşumların yakından izlenmesi büyük önem taşıyordu."
Mim Kemal Öke
İmam Şafii Divanı'ndan inciler