Arama

Necip Fazıl'ın büyük yankı uyandıran tiyatroları

30 yaşındayken her şeyi bırakıp, sıfırdan yepyeni bir hayata başlayan mücadele adamı Necip Fazıl Kısakürek, Yunus Emre'den, Fuzuli'den, Yahya Kemal Beyatlı'dan miras aldığı edebiyata yeni bir boyut kazandırdı. Bir edebiyat çilekeşi Necip Fazıl Kısakürek, fikirleri ve eserleriyle düşünce dünyamıza derin izler bıraktı. Tiyatroyu "hayatın değersiz ve geçici yüzünü değil, kalite gibi derin ve sonsuz şahsiyetini zapt eden ve onu molozlarından ayıklayarak tasfiye eden tıpkısı fakat başka türlüsünü gösteren mistik bir ayna" olarak gören usta kalemin büyük yankı uyandıran tiyatrolarını sizler için derledik.

  • 12
  • 15
SABIR TAŞI
SABIR TAŞI

Olayın 'ezeldeki mazi ve ebeddeki istikbalde' geçtiği ifade edilen piyes, ana hatlarını eski bir Türk masalından alır.

1940'da yazılan eser, 1947 senesinde açılan bir yarışmada C. H. P sanat mükafatını kazandı. Ancak Juri'nin birincilik kararı, Parti ileri gelenleri tarafından iptâl edilerek piyes yarışma dışı ilân edildi ve olaydaki komedi(!) günün gezetelerine aksetti

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...

  • 13
  • 15
AHŞAP KONAK
AHŞAP KONAK

Necip Fazıl'ın 1960 İhtilalinden sonra girdiği hapishanede yazdığı ikinci piyes olan Ahşap Konak, giderek yozlaşan ve ahlakî değerlerinden uzaklaşan bir toplumu, çekirdeğinden gösteren bir temsildir. Ahşap Konak, her katında üç neslin ayrı ayrı fakat bir arada ve aralarındaki korkunç anlayış ve yaşayış uçurumu içinde yaşadığı bir mekânı temsil ederken, zaman boyutunda, 1950 sonrası Türk cemiyetinin tezatlar içindeki içler acısı halini sembolize edilir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...

  • 14
  • 15
KÜNYE
KÜNYE

Birinci Dünya savaşında cepheden cepheye koşmuş, Harbiye Mektebi'nde hocalık yapmış, Balkan savaşına katılmış, divanı harpte yargılanmış; başarıyı ruh, disiplin ve bilginin eseri bilen, şahsî hayatı olmayan, her şeye toplum açısından bakan ve insanı, Künye'sini aşmaya memur sayan bir dava adamının, Plevne şehidi bir zabitin oğlu Gazanfer Bey'in trajik hikayesidir bu kitap.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...

  • 15
  • 15
MUKADDES EMANET
MUKADDES EMANET

Necip Fazıl tarafından 1971 yılında yazılan piyes, I. Meşrutiyetin ilânından günümüze doğru gelen zamanın panoraması üzerinde, yüzyıllardır bir türlü şuurlandırılamayan Anadolu derdini gözler önüne serer ve dönem dönem ucuza harcanan Anadoluluyu kendi derdine sahip çıkmaya davet eder.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN