Necip Fazıl'ın şahsi eşyalarının sergilendiği "Hatıra Odası"
Merhaba sevgili Fikriyat okurları... Ne Haber'de bugün manevi değeri çok yüksek olan bir mekandayız. Necip Fazıl'ın çalışma masasından, gözyaşını döktüğü mendiline kadar yer alan şahsi eşyalarının bulunduğu "hatıra odası"nda… Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı'nda yer alan Necip Fazıl Müzesi, daha doğru tabirle "hatıra odası"nda; Üstad'ın kişiliğini, ruhunu şahsi eşyaları üzerinden okuyabilirsiniz. "Eski Elbiselerin Hafızası" adlı hikayeden alınan ilhamla kurulan bu odada üstadın ceketleri, Neslihan Hanım'ın elbisesi, kızı Ayşe Hanım'ın üzerinde iğneleri duran, prova halindeki ceketi, dikiş makinesi, gibi tüm bu detaylar Üstad ve onun hayatı hakkında çok kıymetli bilgiler veriyor.
Giriş Tarihi: 15.06.2021
16:01
Güncelleme Tarihi: 17.06.2021
10:40
🔸 Kıymetli şairlerin üstada imzaladığı kitaplar da bu hatıra odasında…
🔸 Özellikle "çok sevgili üstadıma hürmetlerimle" diye Cahit Zarifoğlu'nun 1978'de imzaladığı kitabı…
🔸 Hasan ali Yücel'in 1938'de "şair kardeşim Necip Fazıl'a" diye imzaladığı kitabı gibi.
🔸 Bu hatıralar kültürel, siyasi ve edebi tarihimizde çok fazla değer içeren vesikalar…
Necip Fazıl Hatıra Odası'nda Ara Güler'in de hediyeleri yer alıyor…
🔸 Emrah Kısakürek: 1991'de çok teferruatlı bir sergi hazırladık. Bu dekorlar da oradan. o zaman bu hazırlığımızı yaparken amcam bir vesile ile Ara Güler'le irtibata geçti. "Elinizde bir fotoğraf varsa bizimle paylaşır mısınız?" dedi. Ara Bey de sağ olsun bu konularda çok cömert davranan biriydi. Hemen amcama fotoğrafı kendisi basıp gönderdi. Biz de o zamandan beri sergiliyoruz.
Hatıra odasında yer alan hüzünlü eşyalar arasında gözyaşlarını sildiği mendili de yer alıyor, Üstad'ın.
🔸 Emrah Kısakürek: "Çöle İnen Nur" kitabında Hz. Fatma bahsini yazarken çok duygulandığını anlatır. Ve onunla alakalı olarak gözyaşlarını sildiği mendildir… Kendisi notunu almış. Zaten hapishanede yaşadığı her hatırasını kendisi not almış.
Hatta kitaplarından bir tanesinde de var. Yine hapisteyken dışarıya yalnız çıktığında, tellerin oraya biri yaklaşıyor.
-"Bir ricam olacak" diyor, dışarıdaki içeridekine yani dedeme. "İçeride Necip Fazıl Bey varmış" diyor. "Şu karpuzu ona hediye eder misiniz?" Kim olduğunu söylemiyor bile.
-"Ben iletirim merak etmeyin diyor" alıyor.
Eşyalar üzerinden Üstad'ın ruhunu nasıl okuyabiliriz?
🔸 Şeyma Kısakürek Sönmezocak: Üstad'ın Müslümana yakıştırdığı dekor, zerafet, keskin bir zevk gibi özellikleri eşyalarından okumak mümkün. Çalışma masası, üzerindeki antika örtüsü, abajuru, abajurun gövdesi, şapkası, bütün bu detaylar, şezlongun kıvrımlarına kadar onun ince zevkini gösterir. Bir yanda duran Klasik Batı müziğine ait plak koleksiyonu onun musiki zevkini, operalar ruhunu verir bize. "Eski Elbiselerin Hafızası" adlı hikayesinden aldığımız isimle adlandırdığımız bu odada onun ceketleri, Neslihan Hanım'ın elbisesi, kızı Ayşe Hanım'ın üzerinde iğneleri duran, prova halindeki ceketi, dikiş makinesi, düğmeler; tüm bu detaylar görmek isteyene Üstad ve onun hayatı hakkında çok detay verir.
Üstad'ın Büyük Doğu Dergileri'nin 10 ciltlik bir koleksiyonunu hazırlıyorsunuz. Biraz bu yolculuktan bahsedebilir misiniz?
Vakfın bir de önemli bir hediyesi var. Üstad'ın Büyük Doğu Dergileri'nin 10 ciltlik bir koleksiyonu hazırlanıyor.
🔸 Şeyma Kısakürek Sönmezocak : B u düşünce hep gönüllerimizde vardı. Büyük Doğu Dergisi, Cumhuriyet döneminin en uzun soluklu fikir sanat ve siyaset dergisi. 1943-1978 tarihleri arasında, haftalık, aylık ve günlük gazete şeklinde çıktı. Tam 20 defa kapanmak zorunda kaldı ve birçok sayısı toplatıldı. Derginin sahibi ve başyazarı hüviyetindeki Necip Fazıl, yazıları sebebiyle defalarca yargılandı ve hapse atıldı.
🔸 Necip Fazıl, ideolojik bir "dünya görüşü"ne bağlı olarak pozitivist-materyalist anlayış karşısında gerçek muhalefet cephesini Büyük Doğu çatısı altında kurmuş ve Anadoluculuk şuurunun en diri, sahih ve köklü şahsiyet tavrını merkezîleştirmişti.
🔸 Büyük Doğu Yayınları ve Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı işbirliği içinde, bu şuurun gençlerle yeniden tanıştırılması gayesi ile dergilerin tıpkı basımları hazırlanıyor ve sınırlı bir sayıyla kültür hayatına kazandırılacak.