Örnek beyitlerle divan edebiyatındaki 15 mazmun
Mazmun kelime anlamı olarak "anlam, kavram" demektir. Edebiyatta, bazı düşüncelerin ifadesinde kullanılan klişeleşmiş söz ve anlatımlara denir. Edebiyattaki terim anlamı "bir şeyin özelliklerini çağrıştıracak kelime grupları içinde gizlemek"tir. Divan edebiyatında divan şairi tarafından sıkça kullanılan bir kavramdır. Her edebiyatta olduğu gibi, divan edebiyatının da kendine özgü bir düşünce, zevk ve hayal dünyası vardır. Klasik edebiyatın çoğunlukla bu hayal dünyasıyla oluşturulan kalıplaşmış kavramları nelerdir? İşte örnek beyitlerle divan edebiyatındaki 15 mazmun...
Giriş Tarihi: 26.03.2020
10:21
Aden: Güney Arabistan'da Kızıldeniz'e bitişik bir sahil şehridir. Burada eskiden beri inci çıkarılırmış. Bugün hala o bölgede inci üretimi yapılmaktadır. Edebiyatta inci ile birlikte kullanılır.
Dür-i dendanuna ey ağzı sadef öyküneli Dür-i derya-yı Aden lü'lü-yi lala geçinir
Hisali
Afet: Edebiyatta insanı uğruna ölünecek kadar aşk belalarına düşüren güzeller için kullanılır. Divan şairi, sevgilisini çok zaman afet-i devran olarak tanımlar ve bu afet güzelliği ile fitneler koparır. Ayrıca sevgilinin göz, gamze ve boyu ile birlikte fitne koparma özelliği ön planda tutularak sıfat olarak kullanılır.
Afet-i can dediler gamze-i celladın için Nahl-i gül söylediler kamet-i şimşadın için
Nedim
Asel: Bal, cennetteki dört ırmaktan biri. Divan edebiyatında sevgilinin dudağı bal ile birlikte anılır. Burda balın her derde deva olmasının önemi vardır. Ayrıca güzel sözler de bala teşbih edilir. Kelimenin "şehd" şekli daha çok kullanılır ve şekerle birlikte anılır.
Yedirir hasta-i hummaya asel Derd-i çeşme akıdır ab-ı basel
Nabi
Aşkar: Koyu kırmızı doru at.Battal Gazi'nin atının adıdır. Aşkar Devzade denilen bu at çok maharetliymiş. Özellikle kasidelerde övülen kişinin atı için kullanılır. Kelimenin "Eşkar" şekli de vardır.
Olsa bu cilve bu naz Aşkar-ı Behranı'da ger Zühre gökden inip olurdu dil-aram ana
Nef'i
Attar: Aktar, güzel koku satan kişi. Divan edebiyatında sevgilinin saçları misk kokar. Saba yeli ise sevgilinin kokusunu getirir. Bu bakımdan birer attarı andırırlar. "Külbe-i attar" tamlaması sevgilinin saçından kinayedir. Kelimenin Feridüddin Attar'dan dolayı tevriyeli kullanıldığı yerler de çoktur.
Açdı anber hokkasın sahrada attar-ı saba Düzdü rengin camesin bostanda beyyaz-ı zemin
Ahmet Paşa