Örnek beyitlerle divan edebiyatındaki 15 mazmun
Mazmun kelime anlamı olarak "anlam, kavram" demektir. Edebiyatta, bazı düşüncelerin ifadesinde kullanılan klişeleşmiş söz ve anlatımlara denir. Edebiyattaki terim anlamı "bir şeyin özelliklerini çağrıştıracak kelime grupları içinde gizlemek"tir. Divan edebiyatında divan şairi tarafından sıkça kullanılan bir kavramdır. Her edebiyatta olduğu gibi, divan edebiyatının da kendine özgü bir düşünce, zevk ve hayal dünyası vardır. Klasik edebiyatın çoğunlukla bu hayal dünyasıyla oluşturulan kalıplaşmış kavramları nelerdir? İşte örnek beyitlerle divan edebiyatındaki 15 mazmun...
Giriş Tarihi: 26.03.2020
10:21
Asel: Bal, cennetteki dört ırmaktan biri. Divan edebiyatında sevgilinin dudağı bal ile birlikte anılır. Burda balın her derde deva olmasının önemi vardır. Ayrıca güzel sözler de bala teşbih edilir. Kelimenin "şehd" şekli daha çok kullanılır ve şekerle birlikte anılır.
Yedirir hasta-i hummaya asel Derd-i çeşme akıdır ab-ı basel
Nabi
Aşkar: Koyu kırmızı doru at.Battal Gazi'nin atının adıdır. Aşkar Devzade denilen bu at çok maharetliymiş. Özellikle kasidelerde övülen kişinin atı için kullanılır. Kelimenin "Eşkar" şekli de vardır.
Olsa bu cilve bu naz Aşkar-ı Behranı'da ger Zühre gökden inip olurdu dil-aram ana
Nef'i
Attar: Aktar, güzel koku satan kişi. Divan edebiyatında sevgilinin saçları misk kokar. Saba yeli ise sevgilinin kokusunu getirir. Bu bakımdan birer attarı andırırlar. "Külbe-i attar" tamlaması sevgilinin saçından kinayedir. Kelimenin Feridüddin Attar'dan dolayı tevriyeli kullanıldığı yerler de çoktur.
Açdı anber hokkasın sahrada attar-ı saba Düzdü rengin camesin bostanda beyyaz-ı zemin
Ahmet Paşa
Efrasiyab: Alp Er-Tunga'nın Şehname'deki adıdır. Maveraünnehir'de hüküm sürmüş olup Turan'ın en büyük hakanlarındandır. İran topraklarının tamamını Pişdadiyan sülalesinin elinden alması ve İran ile yaptığı savaşlar, Şehname'de geniş şekilde ele alınmıştır. Efsanevi bir kişiliği olan Efrasiyab, Büyük İskender'den önce yaşamış olup Keyhüsrev tarafından öldürülmüştür. Edebiyatta kahramanlık sembolü olarak anılır.
Hüsrev-i Zişan ki hayl ü askerinin her biri Erdeşir ü Behmen ü Efrasiyab'ı mirahor
Nabi
Eşk: Gözyaşı, dem, sirişk. Divan edebiyatında aşık daima gözyaşının çokluğu ile övülür. Gözyaşı uzun uzun akar bu sebeple sevgilinin saçlarıyla birlikte anılır. Gözyaşının rengi daima kırmızıdır. Bu hale sebep ise sevgilinin al yanakları ve dudaklarıdır. Aşığın gözyaşı sevgilinin kanlı peykanını yıkayıp arıtır.
Vadileri toldurmuş idi eşk-i revanı Ferhad nice eylemesin dağları mesken
Nev'i