Papirüs dergisinin çıkış öyküsü
Papirüs, Cemal Süreya'nın çıkardığı içerisinde dönemin en önemli yazar ve şairlerinin yer aldığı, günümüzde bir efsane halini almış edebiyat dergisidir. Belli aralıklarla kapanıp yeniden yayım hayatına giren dergi, bilhassa ikinci döneminde oldukça ses getirmiştir. Yıllarca adından sıkça söz ettiren Papirüs dergisinin çıkış hikayesini biliyor musunuz? Peki ya derginin en zorlu anlarında Cemal Süreya'nın imdadına yetişen ünlü şairin kim olduğunu? İşte Papirüs dergisinin çıkış öyküsü...
Giriş Tarihi: 16.04.2020
16:53
Güncelleme Tarihi: 09.01.2021
10:16
"Cemal Süreya' nın zarif el yazısıyla yazdığı inandırıcı ve gönül alıcı mektuplardan sonra dergiye yazmalarını özellikle istediğimiz edebiyatçılardan olumlu yanıt gelince, Cağaloğlu' nda bir yazıhane ayarlayınca, dört sayılık yazı stoku birikince, kaygılanmayı bırakıp işe dört elle sarıldım."
Cemal Süreya'nın Papirüs'teki yazılarından edebiyatımıza dair düşünceleri
Edip Cansever'in imdada yetişen antika halısı
Tomris Uyar dergiyi çıkardıktan altı ay sonra maddi sıkıntıların içine girdiklerini ve ilk mali bunalımı Edip Cansever sayesinde atlattıklarını anlatır:
"İlk bunalımı, Edip Cansever sayesinde atlattık. Cansever, yazıhaneye serdiğimiz küçük halının çok değerli olduğunu belirtine, onu hemen gözden çıkardık. Ve küçük halı sanırım Edip Cansever'in engin antikacılık bilgisi (!) yüzünden, ettiğinden oldukça yüklü bir fiyata alındı ortağı Mösyö Jak tarafından. Halı temizlendi, biz de iki Papirüs'e daha sahip olduk."
Bu olaydan sonra Ülkü Tamer, Cemal Süreya'nın ' derginin ilk sayısına Halıya Teşekkür ilanı koyalım' dediğini fakat sonradan vazgeçtiklerini aktarır.
Arabasını satıp dergi çıkaran şair
Doğan Hızlan, "Tadımlık/Şiir Galaksisinin Hülyalı Şairi" isimli eserinde Cemal Süreya'nın dergiye olan tutkusunu ve derginin çıkış hikayesini şu kısa cümle ile özetler:: "Bana Cemal Süreya‟nın biyografisini tek cümleyle yaz deseler, şu cümleyle yetinirdim: Paris'ten getirdiği Chevrolet arabayı satıp ev alacağına Papirüs dergisini çıkaran adam"
Papirüs dergisi, bir telif yazılar dergisi olarak kayıtlara geçmiştir. Dergide az da olsa çeviri şiir ve denemelere de rastlanmaktadır. Temelde kendi edebiyatımız üzerine yoğunlaşma fikri dergiye hakimdir. Dergide, edebiyatımızın Tanzimat'tan bu yana girdiği süreç üzerinde durmak istenmiş, eski eserleri yeniden elden geçirme çabalarına girişilmiştir.