Postmodern edebiyat nedir?
Postmodernizm, 20. yüzyılın ikinci yarısında edebiyat, sanat ve felsefe alanlarını etkileyen bir kültürel akımdır. Geleneksel hikaye anlatısından saparak gerçekliği sorgulayan ve alışılmışın dışında tekniklerle yeni okuma deneyimi sunan yaklaşımı temsil eder. Sizler için postmodern edebiyatın ana özelliklerini, önde gelen temsilcilerini ve temalarını inceledik.
Giriş Tarihi: 03.09.2023
17:00
Güncelleme Tarihi: 21.09.2023
13:30
Metinler arasılık
🔹 Sanatsal bir metinde, başka yazarlara veya onların yazılarına ait açık ya da dolaylı şekilde referanslar içermesi, bu eserlerle iletişim kurması anlamına gelir.
🔹 Bu teknik, yazarların eserlerine derinlik katmak, eserlerini daha zengin hale getirmek ve okuyuculara farklı anlamlar sunmak için kullanılır.
Parodi
🔹 Parodide, özellikle bir edebi veya kültürel eseri taklit ederek onunla alay etmek amaçlanır. Bu teknik, mizahı ve eleştiriyi içeren eserlerin oluşturulmasında yaygın olarak kullanılır.
🔹 Parodi, orijinal bir eserin bazı özelliklerini, üslubunu veya temasını alır, bunları abartır, değiştirir ya da tahrif eder.
Türk edebiyatının postmodern temsilcileri
Türk edebiyatında postmodern örneklere 1950'li dönemlerde rastlamak mümkündür. Bazı Türk edebiyatı tarihçileri bu örneği Ahmet Mithat Efendi 'nin "Müşahedat " romanına kadar götürse de bu tespit gerçekçi değildir. Müşahedat romanında iç monolog tekniği ve yer yer bilinç akışı tekniğine rastlamak mümkündür ancak bu tekniklerin bilinç bir şekilde kullanımı şüphelidir.
🟣 Roman ve anlatılarında postmodern teknik ve temalara rastlanan birçok Türk edebiyatçısı vardır. Bunlar içerisinde en popüler olanı Oğuz Atay' dır.
Dünya edebiyatının postmodern temsilcileri
🟣 Roman ve anlatılarında postmodern teknik ve temalara rastlanan dünya edebiyatçıları şunlardır:
🔸 James Joyce
🔸 Virginia Woolf
🔸 Franz Kafka
🔸 Albert Camus
🔸 J. P. Sartre
🔸 Haruki Murakami
🔸 Milan Kundera
🔸 Italo Calvino
🔸 Salman Rushdie
X Halil İbrahim Kutlu