Ruha dokunan şair Edip Cansever hakkında bilinmeyenler
"İkinci Yeni" akımının önemli şairlerinden biri olan Edip Cansever, her gün eksilen insanlığın hüznünü duyumsuyordu. 'Her yalnızlık biraz ihtilal' dizesiyle ruhumuza dokunan şair, kendi deyimiyle düşüncenin şiirini işledi. Soyut, anlamsız, rastlantısal kavramların dışına çıkarak, şiirlerinde toplumsalcı bir anlayış benimsedi. Ölüm yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.
Giriş Tarihi: 28.05.2020
08:26
Güncelleme Tarihi: 23.03.2024
16:34
Hayatının en önemli olayı neydi?
📌Hayatının en önemli olayının 1954 yılında çıkan Büyük Kapalıçarşı Yangını olduğunu söyleyen Cansever, dokuz kitabını Kapalıçarşı'da, Sandal Bedesteni'ndeki küçük dükkânın asma katında bulunan çalışma masasında yazdı. Cansever bununla ilgili şöyle bir yorumda bulunur: "Bugün düşünüyorum da ya o yangın olmasaydı?"
📌Cansever'in şiirlerindeki Ortadoğu imgeleri
Şiirlerini ilk kim okurdu?
📌Usta şairin 19 yaşındayken evlendiği karısı Mefharet Cansever, 39 yıl süren evlilikleri boyunca her daim ilk okuru oldu.
Şiirlerini okuması için Cansever'e gönderen şair kimdi?
📌İsmet Özel, 2006 yılında şiir serüveniyle ilgili Gerçek Hayat Dergisi'ne röportaj verirken, Edip Cansever'den de bahsediyor. Şiirlerini okuması için Cansever'e gönderdiğini ve sonucunda aldığı övgü dolu mektubu sürekli yanında taşıdığını anlatan Özel, bu heyecanını şöyle paylaşıyor:
"....Siyasaldayken Turgay Gönenç dördüncü sınıftaydı, ben birdeydim. Turgay, şiir üzerine konferanslar veren bir çocuktu. Ben de, resim kâğıdının pütürlü tarafına daktiloyla özenle yazılmış 5-6 şiirimi ona verdim ve 'şunlara bir bakıver' dedim. Ertesi gün geldi Turgay, kapıdan girince yanına gittim; 'Dersiniz ne?' 'Sosyoloji'. 'Boşver, girmesen de olur' dedi, beraberce 'sütunlu salon'a gittik. Baktım, benim o özenle yazdığım sayfalarda mısralar çizilmiş, bazıları daire içine alınmış, çok canım sıkıldı tabii.
İlk cümlesi şu oldu: 'Şiirlerini Turgut Uyar'la okuduk. Mayası temiz dedi.' Ondan sonra; "Bugün Edip gelecek" dedi, "istersen sen de gel?" Edip Cansever İstanbul'da oturuyor, ben Ankara'dayım. Gitmez olur muyum? 'Kareli'de, saat bilmem kaçta…'
📌İsmet Özel'e "Merhaba Reis" diye mektup yazmıştı
Edip Cansever ile Tomris Uyar'ın arasında nasıl bir kırgınlık vardı?
📌Edip Cansever ailesi ile subay arkadaşı Turgut'la eşi Tomris arasında müthiş bir dostluk başlar. Bir gün Turgut'la Tomris ayrılacaklarını söylerler. Katiyen karşı çıkar Cansever, maddi sebeplerden olacağını düşünmüş olacak ki maddi yardımda bile bulunmayı teklif eder ama aralarında o bağ çoktan kopmuştur.
Süleymaniye Adliyesi'nde boşanma davası görülür ve tek celsede boşanırlar. Davadan sonra üçü birlikte ayrılırlar adliyeden ve Kadıköy vapuruna binip gider Tomris. "Nereye" diye sorar Cansever ama yanıt alamaz. Aslında gittiği yer, Cemal Süreya'dır. Cansever o günler için şöyle söyler: "Tomris, Cemal Süreya'ya aslında iki sene evvel Çiçek Pasajı'ndaki bakışlarıyla gitmişti."
📌Tomris bir gün çıkar Edip'in karşısına, Kapalıçarşı kapanana kadar konuşurlar. Bir ara daktilonun mürekkebini ister. Cansever alelacele müsveddeleri atar çöpe. Yazılanların üzerinde bir şiir vardır. Tomris Hanımın Cansever'e doğum günü için zorla yazdırdığı; "Ben buradayken bu şiiri yazmazsan ikimiz de buradan çıkamayız" dediği "Yaş Değiştirme Törenine Yetişen Öyle Bir Şiir" isimli şiirdir.
"Bir kıyıya bakarken, bakarken ki ağlayan yüzünle" mısraını Tomris'in Cerrahpaşa'daki o baygın haline, "Yok bir yanıtın 'nereye' diyenlere" mısraını ise adliye çıkışı Kadıköy vapuruna binip gidişine yazmıştır.