Arama

Sait Faik ve arkadaşları okuldan niçin sürgün edildi?

Bu, bir sürgün hikayesi aslında. 1925 yılında İstanbul Erkek Lisesi onuncu sınıf öğrencilerinden birinin Arapça hocasının minderine iğne koymasıyla başlıyor. "Alt tarafı öğretmene yapılan bir şaka." diyebilirsiniz. Ancak mesele basını günlerce meşgul eden bir olaya dönüşüyor, Sait Faik ve arkadaşlarının sürgün edilmesine yol açıyor. Liseli bir grup genç hayatlarının en büyük utançlarıyla yüzleşiyor. İlk hikayelerini bu sürgünle yazacak olan Sait Faik, süreçte yaşadıklarıyla edebiyat dünyasının en ilginç okul anısını da sizinle paylaşıyor.

  • 29
  • 31

"Okumaması babasının büyük derdi oldu. Başka bir kaygı da beraberinde belirdi. Oğlu kendinden sonra bırakacağı malları ve işi yürütmeye hevesli görünmüyor. O halde bu gezmeden, kitaptan, yazıdan başını kaldırmayan genci, ticaret hayhuyuna zorla itmeli. Hikâyecinin ismi böylece, Balıkpazarı'na küçük bir büronun tabelasına komisyoncu olarak yazıldı. Baba için hazin bir deneme, oğlu için bir perdelik komedya!

  • 30
  • 31

Büro, sabahtan akşama ticaretten başka her konuda bol bol gevezelik eden arkadaşlarının buluşma yeri. Müşteriler geliyor, şunu bunu istiyorlardı. Bunlarla mı uğraşacak? Hepsini rakip komşulara yollayarak bir dakikalığına kestiği sohbete yine dalıyor. Akşamları da kepenk erkenden iniyor, bir solukta Beyoğlu. Birkaç ay geçmeden ismi tabeladan silindi, perde, bazı iç organlar hasta, sinirler yorgun kapandı."

  • 31
  • 31
İLK ESERLERİNİ NEREDE YAZDI?
İLK ESERLERİNİ NEREDE YAZDI?

Sait Faik, başarılı bir tahsil hayatı geçirmedi, aksine tabiatının gereği gibi avare, kendiyle meşgul bir şekilde yaşadı. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarında haylazlık ve yaramazlıklarıyla ailesini ve çevresini bıktırdığı görülmektedir. İstanbul Erkek Lisesi'nde cereyan eden "çuvaldız olayı" ise ne hikmetse Sait Faik'in üzerine kaldı. Ancak Hikmet Feridun Es'in naklettiği hatıradan başka, nahoş şakayı Sait Faik'in yaptığına dair ciddi bir belge de bulunmuyor. Belki o günlerde Sait Faik ve arkadaşları bu olaydan ciddi yaralar aldı; ancak Türk edebiyatı iyi bir hikâyeci kazanmış oldu.

Acaba Sait Faik, Bursa Erkek Lisesi'ne sürgün edilmeseydi hikâyeci olur muydu? Bu hadisenin onu teşvik ettiği ve yazmaya yönelttiği söylenebilir. Asıl önemlisi ise, Sait Faik'in hikâyeci olarak ilk eserlerini nerede yazdığı ve hikâyelerinin nasıl ortaya çıktığının belli olmasıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN