Sezai Karakoç'un Ruhun Dirilişi kitabından alıntılar
İslami geleneğin son dönemdeki en gür sesi Sezai Karakoç, bu temel kitabını, dirilişin kaynağı, çıkış yeri ve aynı zamanda evi olan ruhun, yeniden inşası ve arınması için kaleme aldı. İkinci Yeni şiirinin uç beyi, yeni mistik şiirin kıyas kabul etmez şairi Karakoç'un önemli tespitlerinin yer aldığı ve insanlığa ışık tutacak değerdeki yazılarının bulunduğu "Ruhun Dirilişi" isimli kitabından alıntılar derledik.
Giriş Tarihi: 26.01.2020
09:04
Güncelleme Tarihi: 26.01.2022
09:11
"Bazı kişiler eleştirilemez, onlar asla hata işlemezler, onların sözleri değişmez yasalardır. Çağ, işte böyle bir insan kültünden, insana tapınmadan hastadır. Çekilen buhranların kökü, Allah'ı unutup insanlara tapmaya başlanılmasındandır."
"Çağımızda ne kadar çok *tağutlar, tağut taklitçileri, tağutlaşanlar, tağutluğa özenenler vardır."
*Tağut: Hak yoldan saptıran, bazılarınca yaratılmışlık üstü konumunda tutulan varlık anlamında bir Kur'an terimi.
Şair, yazar, mütefekkir ve siyasetçi Karakoç'un çocukluğu Ergani, Maden ve Dicle ilçelerinde geçti. 1938 yılında Ergani'de 3 ay ilkokul öncesi ihtiyat sınıfına devam eden Sezai Karakoç , ilkokulu 1944'te Ergani'de bitirdi. Daha sonra Maraş Orta Okulu'na parasız yatılı olarak kayıt oldu.
"Hz. Yusuf'un Mısır'a gidişi, Hicret'e benzer. Hz. Yusuf'un Medine'si Mısır'dır."
1947 'de burayı bitirerek Gaziantep'te yine parasız yatılı lise öğrenimine başladı. Gaziantep Lisesi'nden 1950'de mezun edildi. Felsefe okumak istediği için İstanbul'a gitti. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanarak başladığı yüksek öğrenimini 1955'te fakültenin mali şubesinden mezuniyetle tamamladı. Mecburi hizmet sebebiyle Maliye Bakanlığı'nda Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi Bölümü'ne atandı.
"Ölüm, doğum gibidir. Ölmekle öteki dünyaya doğmuş olacağız. Ama artık o doğuş, son doğuştur."
Daha sonra Maliye müfettişliği sınavını kazanarak, 11 Ocak 1956'da müfettiş yardımcılığı görevine başladı. Bir ara Ankara'ya çağrılıp Yeğenbey Vergi Dairesi'nde görevlendirilirse de kısa bir müddet sonra yine İstanbul'daki görevine döndü. Görevi icabı Anadolu'yu çok gezdi ve birçok il, ilçeyi inceleme, tanıma fırsatı buldu. 1960 - 1961 yıllarında yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra İstanbul'daki görevine kaldığı yerden devam etti. 1973'ten bu yana da hiçbir resmi görev almadı. İstanbul'da Diriliş Yayınları ve Diriliş dergisini kurdu.