Sonbaharda okunması gereken kitaplar
Her mevsim, biz insanlar için yeni başlangıçları ifade eder. Fakat sonbahar tüm duyguları aynı anda, çok yoğun bir şekilde bizlere yaşatır. Hüzünlendirirken sevindiren, huzuru yaşatırken karamsarlığa sürükleyen mevsim adeta bizlere yeni ufuklar açar. Sonbaharınıza eşlik edecek, birbirinden değerli kitapları sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 10.10.2022
12:05
Güncelleme Tarihi: 21.09.2024
08:52
Turgut Uyar / Büyük Saat
🔸 Hiç şüphesiz sonbahar okuma listesinde bir şiir kitabı olmalı. Bu da Turgut Uyar'ın en nadide eseri "Büyük Saat"tir. Usta şairin eseri,1984 yılında basılır.
🔸 Bir antoloji olan eserin ilk bölümlerinde aşk, hasret gibi temaları konu edinir. Turgut Uyar, "Büyük Saat"in devamında şehirli insanın iç dünyasını, şehrin yarattığı boğulma hissini, kaçma ve sığınma isteğini, toplum ve töreye karşı olan mücadelesini, tüm dayatmaları reddedişini dizelerine konu olarak taşır.
🔸 Antolojisinde lirik şiir konusunda çalışmalar yaptığını da görürüz. İnsanları sembolleri ve metaforlarıyla düşündürür, uzun anlatımlarıyla hayal kurdurur.
Turgut Uyar kimdir? Doğduğu günden itibaren şiire gönül vermiş bir şairdir. Tüm yalnızlıkları, aşkı, özlemleri, sevinçleri çocukluğundan beri şiire yükler ve zamanla bu durum, büyük şairde bir alışkanlığa dönüşür. Müzik konusunda çok tutkulu bir aileye doğduğundan kısa sürede sanatın içinde bulur kendisini ve edebiyat ile bir gönül bağı oluşur. İlk şiir denemesini ilkokulda yapan şair, bir konuşmasında ortaokul ve lise yıllarındaki üretkenliği hakkında "günde üç beşten, haftada on beş şiir ve günde neredeyse bir roman yazmıştım." ifadelerini kullanır. İlk dönem şiirlerinde kişisel hayatı, aşk, ölüm, ayrılık, yalnızlık, umutsuzluk gibi temaları işler. Burada Garip akımı etkisi göze çarparken şiirleri ölçülü ve uyaklıdır.Daha sonra Ece Ayhan, Sezai Karakoç, Edip Cansever ve Cemal Süreya gibi önemli şairlerin bulunduğu 'İkinci Yeni' hareketine katılır. Şair, düzyazıya yakınlaşmaya başlar. Anlamı önemsemez, onun için önemli olan soyutlama ve simgeleme olur. Şiirin bir çıkmaz olduğunu belirtirken, şiirlerinde yoğun hayal gücü ve metaforlar içeren tamlamalara yönelir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız.
Turgut Uyar'ın Büyük Saat kitabından 25 alıntı
Refet/Fatma Aliye
🔸 Listenin sonunda, Türkiye'nin ilk kadın yazarı Fatma Aliye'nin kaleme aldığı Refet adlı romanı yer alıyor. Türk edebiyatının ilk kadın öğretmen olan bir baş kahramanın hikayesini anlatır. Romanda annesine büyük bir sevgi ile bağlı olan Refet'in asıl adı bilinmez.
🔸 Yazarımız, başkarakterimizin çocukluğundan gençliğine kadar, annesi Binnaz ile yoksullukla olan mücadelesini konu edinir. Refet liseden mezun olduktan sonra, anne- kızın asıl hikâyesi başlar. Annesinin kendisine olan inancı, kahramanımızın en büyük moral kaynağıdır.
🔸 Bu eser okuyucularına, hiçbir çabanın ve inancın boşa çıkmayacağını gösterir. Çünkü romanın sonunda Refet, kendi ayaklarının üzerinde duran bir kadın olur.
🔸 Dili sade, açık ve anlaşılırdır. Yazar, okuyucuya istediği bütün duyguları aynen hissettirmeyi hedeflemiş ve bunu da başarmıştır. Hikâye, dün, bugün, yarın çerçevesinde işlenir.
Fatma Aliye kimdir?
Türk edebiyatı için önemli bir yazar olan Fatma Aliye Hanım, Osmanlı Devlet adamlarından tarihçi ve hukukçu meşhur Ahmet Cevdet Paşa'nın kızıdır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız.
Türkçenin ilk kadın romancısından alıntılar