Arama

Tanpınar’ın en zorlanarak yazdığı kitap: Beş Şehir

Ahmet Hamdi Tanpınar, roman, şiir, öykü, deneme gibi edebiyatın hemen hemen bütün türleriyle eserler veren modern Türk edebiyatının kurucu isimlerinden biridir. Tanpınar, "mutlak kısırlıkla, mutlak yazmak hevesinin bir mahsulü" olarak tanımladığı Beş Şehir eserinde medeniyet arayışının izini, şehirlerin tarihinde ve bu tarihi oluşturan toplumsal bellekte sürer. Biz de Tanpınar'ın medeniyet tasavvurunun izini sürmek adına Beş Şehir eserini siz Fikriyat okurları için tahlil ettik.

  • 8
  • 14
İstanbul'a zenginlik bahşeden Türk mimarisi
İstanbul’a zenginlik bahşeden Türk mimarisi

"Bir medeniyetten öbürüne geçerken, yahut düpedüz yaşarken kaybolan şeylerin yanı başında zamana hükmeden gerçek saltanatlar da vardır. Bir kültürün asıl şerefli tarafı da onlar vasıtasıyla ruhlara değişmez renklerini giydirmesidir. İstanbul'da ta fetih günlerinden beri başlayan bir mimari nesillerle beraber yaşıyor."

Tanpınar'a göre İstanbul'a zenginlik bahşeden Türk mimarisi, fetihten günümüze kadar kültürel devamlılığın en büyük göstergesidir. Çağlar, fikirler, insanlar bu değişikliğe tabi olsa da bu milletin ruhunu aksettiren mimari devam zincirinin bir halkasıdır.

  • 9
  • 14
Küçük köşelerde aranması gereken İstanbul
Küçük köşelerde aranması gereken İstanbul

Tanpınar büyük mimari eserlerden bahsederken İstanbul'un asıl olarak "küçük köşelerde" ve "sürpriz peyzajlarda" aranması gerektiğini söyler.

"İstanbul'un Üsküdar ve Boğaziçi'nin hemen her tarafında bu köşelere sık sık rastlanır. Bazıları ayaklarının ucuna takılmış deniz parçasıyla bulundukları yokuştan uçmağa hemen hazır görünürler. Bir kısmı fetih yıllarından bir parça gibi asil ve eskilik havasında yaşarlar. Hepsinde ağaç, su, taş, insanla geniş ilhamlı bir ruh gibi konuşur. Bizim asıl peyzajlarımız bu köşelerdir. İstanbul halkı onları yaşarken yapmıştır. Kainata ruhlarındaki birlik çerçevesinden bakan insanların eseridir."

Bu köşeler, fetih yıllarından bu zamana kadar, asaleti ve eskiliğiyle "parçalanmaz akışın" içerisinde bir bütün olarak bugüne intikal etmiştir. Kainata ruhlarındaki birlik çerçevesiyle bakan insanların oluşturmuş olduğu bu köşeler, Tanpınar'da zamanın birliğiyle açıklanmıştır.

  • 10
  • 14
"Küçük köşeler" ve "geçmişi şimdide arama isteği"
Küçük köşeler ve geçmişi şimdide arama isteği

Şerif Eskin, Zamanın ve Hafızanın Kıyısında isimli çalışmasında, "Asıl İstanbul buradadır" dediği köşelerin "gerçek zamanın sezgisini veren" bir faktör olarak karşımıza çıktığını ifade eder. "Bir kısmı fetih yıllarından bir parça gibi asil ve eskilik havasında yaşarlar." Özellikle bu cümle Tanpınar'ın geçmişi "şimdi"de arama isteğinin bir göstergesidir.

  • 11
  • 14

"Şurası var ki tıpkı kendimiz gibi geçmiş zaman da bizdeki aksiyle tekevvün halindedir. Kainatımızı nasıl kendi akislerimizle yaratırsak; maziyi de düşüncelerimizle, duygularımızla ve değer hükümlerimize göre yaratır, değiştiririz."

  • 12
  • 14

Görüldüğü üzere Tanpınar geçmiş zamanın biz de "tekevvün" yani, oluş halinde olduğunu dile getirir. Bireylerin içsel yaşantılarına göre "sezilebilir" bir konumdadır. Maziyi kendi benliğimiz ve düşüncelerimizle yeniden şekillendirebiliriz. Çünkü tarih ona göre bitmiş hadiseler toplamı değil, "oluş" unu tamamlamamış ve benliğin yaratıcı gücüyle şekillenen bir alandır. Yahya Kemal'de gördüğümüz gibi; yaşanmış ve bitmiş vakalardan "güzel" anların seçilerek "sonsuz bir rüya" misali her daim yaşanılmak istenen bir alan değildir. Tanpınar, Beş Şehir'de sürekli oluş halindeki bir geçmişten bahsetmesinden dolayı onun eserinde geçmişin mutlak kabulü ve özlemi yoktur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN