Arama

Tarihi bir kaynak olarak Selimnâme

Osmanlı tarihçiliğinin gelişme dönemi ürünleri olarak bilinen Selimnameler, Yavuz Sultan Selim Han'ın dönemini anlatır. Kısa ama bereketli bir iktidar süren Yavuz Sultan Selim'i övmek isteyen pek çok şair ve tarihçi, Selimname yazarak tarihe kayıt düşmek istemiştir. Yavuz Sultan Selim'e yazılan Selimname eserleri, Osmanlı kültür ve medeniyet aynasının tarihe ve edebiyata tutulmuş birer yüzü gibidirler. Sizler için meşhur Selimnamelerden alıntılar derleyerek yazarlarını tanıtıp, minyatürleri bir araya getirdik.

  • 13
  • 22
Selimnâme
Selimnâme

📌 Çok sevilen bir şair olan İshak Çelebi, tarih düşürmek ve Sultan Selim'in mazharına nail olabilmek için Selimnâme yazar. Eser boyunca İshak Çelebi'nin temiz ve kuvvetli şiir dili dikkat çeker. İshak Çelebi'nin eserde naklettiği tarih ve olayları dönem tarihçileri de kullanır. Bu husus onun güvenilirliğini kanıtlar. Çelebi kitapta, II. Bayezid devrini siyasi olarak karışık ve güvensiz olarak tasvir ederken Yavuz'un iktidar yıllarını ise ilmin tekrar doğduğu yıllar olarak niteler. Selimnâme'nin İstanbul'da dokuz adet nüshası vardır.

İshak Çelebi kimdir?

1465-1537 yılları arasında yaşayan divan şairi İshak Çelebi, Üsküplüdür. İyi bir eğitim aldıktan sonra Siroz, Edirne ve Üsküp'te müderrislik yapan Çelebi, bir zaman sonra Fatih Sahn-ı Seman medreselerinde müderris oldu. Kadı olarak atandıktan kısa bir süre sonra vefat eden Kılıçzade İshak Çelebi, çalışmaları ile Yavuz ve Kanuni gibi iki büyük hükümdarın takdirini kazandı.

Eserden Alıntılar

Gülşen- i hüsnün temaşâ eyleyüb medh itmeğe
Bir dahi İshak gibi bülbül-i şeydâ mı var

Gelicek hâlet-i neza didi tarihini İshak
Yöneldim cânib-i hakka başı kabak yalın ayak

Yavuz Sultan Selim'in sarığındaki sır neydi?

  • 14
  • 22
Minyatür
Minyatür

◼ Yavuz Sultan Selim Han ve Horasan Beyi Mirza

Kaynak: Selimnâme-i Şükrî

Kitaplara giydirilen zarafet: Osmanlı'da cilt sanatı

  • 15
  • 22
Selimşâhnâme
Selimşâhnâme

📌 Yavuz Sultan Selim döneminin büyük alimlerinden olan İdrîs-i Bitlisî, dönemin tanığı olarak bir Selimnâme yazar. Eserde I. Selim'i dokuzuncu gök olarak niteleyen Bitlisî, eserini vefatından kısa bir süre önce btitirir. Kitabın düzenlenmesi işini oğlu Ebu'l Fazl gerçekleştirir. Doğu Anadolu'nun Osmanlı topraklarına katılmasında büyük emekleri olan İdrîs Bitlisî eserini Farsça kaleme alarak, tarihi meseleleri izah eder.

İdrîs-i Bitlisî kimdir?

1520 senesinde vefat eden Bitlisli şair, müellif, hattat ve devlet adamıdır. Abdurrahman Cami gibi büyük alimlerin ilmi halkalarından faydalanan Bitlisî, Şah İsmail'in İran'da iktidarı ele geçirmesi ile birlikte Osmanlılara sığındı. Yavuz'a çıkacağı Şark savaşında danışmanlık yapan Bitlisî, tavsiyeleri ile Doğu Anadolu'nun şiileşmesinin önünü almış oldu.

Eserden Alıntılar

Bize çare kıl, çünkü yardımcımız yok.
Sen çare kılmazsan biz kime yöneliriz?

Hile yoluyla böyle düşündü, fakat
Onun tedbiri takdire uygun gelmedi

Yavuz Sultan Selim Kanuni'ye ne miras bıraktı?

  • 16
  • 22
Minyatür
Minyatür

◼ Müellif, Nakkaş ve Hattat

Kaynak: Selimnâme-i Şükrî

İslam sanatları kimden etkilendi?

  • 17
  • 22
Gazavat-ı Sultân Selîm
Gazavat-ı Sultân Selîm

📌 Kadızade'nin bilinen tek eseri olan Selimnâme, Üsküdar Hacı Selim Ağa Kütüphanesi'nde bulunur. Dili Farsça olan kitap, Mısır seferi dönüşü kaleme alınır. Mısır harbi sırasında ordunun hareketini, savaşları ve bölgedeki kültürel yaşantıyı anlatan eser, aynı zamanda sosyal tarih açısından da önemli bir noktadadır. Kadızade eserinde Yavuz'u davranış biçimi ve fatih olması yönünden İskender'e benzetir.

Kebir b. Üveys Kadızâde kimdir?

Hakkında pek bir bilgi olmayan Kebir b. Üveys, Çaldıran savaşında Osmanlı'ya esir düşmüş bir asker olduğunu eserinde belirtir. Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinde bulunan müellif, dönem içerisinde yaşanan olayları eserinde sarih bir şekilde anlatır.

Eserden Alıntılar

Ateş verir âbit yüzlerce zahidin harmanına
Bu yangını kendi mecnun kalbimize bıraktık

Bir kavimde biri saygısızlık yaparsa
Ne küçükte değer kalır ne büyükte

İstanbul'un beşinci tepesindeki Yavuz Sultan Selim Camii

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN