Arama

Türk Dilinde 3 Asım

Türk dili ve tarihi sahalarında takdire şayan çalışmalara imza atmış 3 Asım vardır. Bu isimler, Mütercim Asım Efendi, Ömer Asım Aksoy ve Necip Asım Yazıksız'dır. Ömürlerini ilme adamı önemli şahsiyetler Türk dilinin gelişimi, edebiyatı, tarihi ve diğer dillerle etkileşimi başta olmak üzere birçok meseleyi ele almışlardır. Üç ismin dil dışındaki ortak özelliklerinden birisi de Antepli olmalarıdır.

NECİP ASIM YAZIKSIZ

💠 29 Aralık 1861 yılında dünyaya gözlerini açan Necip Asım Yazıksız, hayatını Türk dili ve tarihine adamış önemli ilim insanlarından biriydi. Eğitimine doğduğu şehir Kilis'te başladı, lise için Şam Askeri İdadisi'ne gitti. Burada öğrenciliğinin devam ettiği esnada bölgede Türklere karşı benimsenen birtakım olumsuz tutumlar onu milliyetçiliğe yöneltti.

💠 Lise öğrenimini tamamlamak için Kuleli Askeri İdadisi'ne geçiş yaptı. Böylece her şeyin merkezinde yer alan İstanbul'da entelektüel çevrelerde bulundu ve fikir dünyasını şekillendiren birçok isimle bu yıllarda tanıştı. Ahmet Midhat Efendi ve Şemseddin Sami bunlardan bazılarıydı.

Türk edebiyatının usta kalemi: Ahmet Rasim

  • 10
  • 11

💠 1881 yılında Mekteb-i Harbiye'den teğmen rütbesiyle mezun oldu. Bu sırada lisede başlayan edebiyat ilgisi artarak devam etti. Tercüman-ı Hakikat, Maarif, Servet-i Fünun ve İkdam gibi nüfuzlu dergilerde Türkçenin yabancı kelimelerden arındırılarak sadeleştirilmesini öne süren yazılar yayınladı. 1908 yılında kuruluşuna öncülük ettiği Türk Derneği'nin başkanlığını yapmaya başladı.

💠 1913 yılından emekli oluncaya değin birçok eğitim kurumunda Fransızca, Türkçe ve Tarih sahasında öğretmenlik yaptı. Daha sonra Darulfünun'da Türk tarihi ve Türk dili alanlarına dair çeşitli dersler verdi. Üstelik burada Türkoloji'yi kuran kişi olarak kabul edildi. Necip Asım Yazıksız 1927 yılından vefat ettiği 1935 yılına kadar Erzurum milletvekilliği görevini üstlendi.

  • 11
  • 11

💠 Yayın hayatımıza kazandırdığı makaleler, tercümeler ve kitaplar ile Türk dili ve tarihi alanlarında isminden söz ettirdi. Orhun Yazıtları'nın orijinal metni ve tercümesini yayınladı. Hibetü'l Hakayık kitabında Atabetü'l Hakayık üzerine karşılaştırmalı çalışmalar yaptı. Ayrıca Osmanlı Tarihine dair oldukça detaylı bir eser yazdı ve Osmanlı Tarihi ismiyle yayınladı.

💠 Bunların dışında Ural ve Altay Lisanları, Türk Tarihi, İlm-i Lisan, Celaleddin-i Harzemşah, Lügat-i Musahabet, Yeni Tertip Muhtasar Osmanlı Sarfı, Millî Aruz, Lügat-ı İlmiye ve Fenniye onun paha biçilmez eserlerinden bazıları.

Hakikatlerin eşiğinden kelimeler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN