Arama

Türk kültürüyle harmanlanan Balkan edebiyatı

Türklerin bölgeye adımını atmasından itibaren Balkan edebiyatı şekillenmeye başladı. İki kültür arasındaki etki ve sentez Osmanlı'dan eski tarihlere uzansa da asıl etkileşim büyük oranda 14. yüzyıldan itibaren kendisini gösterdi. Osmanlı Devleti beş asır boyunca Balkanlarda hüküm sürdü, bu müddet boyunca Türk kültür ve sanatı, gelenek ve görenekleri, edebiyatı bölgenin ayrılmaz unsurları haline geldi. Üsküp, Selanik, Saraybosna, Prizren, Priştine, Sofya, Belgrad, Filibe, Manastır, Vardar Yenicesi gibi şehirler kültürümüzü besleyip büyüten bir merkez haline geldi. Peki, Birinci Dünya Savaşı sonrasında değişen neydi? Siyasi ve ideolojik sebepler, Balkan edebiyatını nasıl etkiledi?

  • 25
  • 26

➡ Balkanlardaki Türk edebiyatı ve kültürüne dair izler günümüzde de halen devam etmektedir. Başka, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da eğitim gören üç Türk öğrencinin çıkardığı ve ülkedeki 'çok dilli tek edebiyat dergisi' olma özeliği taşıyan tek dergiydi. 'Başka', Balkan edebiyatına yeni bir soluk getirdi.

➡ Başka dergisi, gerek Türkiye'de gerek Balkan ülkelerinde unutulan Balkan edebiyatının yeniden hatırlatmak gibi bir misyon üstlendi.

➡ Başka, Balkan Edebiyatı üst başlığıyla; sosyo-kültürel ve coğrafi başlık altında Balkanlar içerisinde yer alan şiirler, denemeler, yazılar, şarkılar, incelemeler gibi kültür-sanat ögelerini içeriğine taşımak amacıyla yayınını icra etti.

  • 26
  • 26

➡ İçeriğinde Türkçe, İngilizce, Boşnakça-Hırvatça-Sırpça, Makedonca ve Arnavutça vardır. Büyük ölçekte Türkçe içeriğe sahip olan dergi Bosna Hersek, Makedonya, Kosova ve Türkiye'de dağıtılmaktadır. Dergiye Şerif Turgut, Abdulah Sidran, Metin Savaş, Brenna MacCrimmon, Gündüz Vassaf gibi isimler katkıda bulunmuşlardır.

Ayrıca, İbrahim Tenekeci, Yusuf Kaplan, Mirzana Pasic Kodric ve Nadija Rebronja gibi Türkiye'den de tanınmış yazarlar da dergi için yazılar kaleme almıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN