Arama

Umberto Eco'yu neden okumalıyız?

Şüphesiz her okurun bir yazarı çok sevmek için son derece haklı ve bir o kadar da özgün gerekçeleri vardır. Fikriyat bu bilinçle yola çıkarak okurlarının edebiyatın öne çıkan yazarlarını neden sevdiklerine ilişkin bir tartışma başlattı. Öyleyse soruyoruz: yeri geldiğinde engin bilgi birikimiyle karanlık Orta Çağ'ı anlatan, yeri geldiğinde de göstergebilim uzmanı olarak dünyadaki en küçük ayrıntının ne kadar önemli olduğunu gösteren Umberto Eco'yu niçin okuyorsunuz?

"Ama öteki öyle değilmiş. Bir kere çok çirkinmiş ve dünyalılar, çirkin olanın aynı zamanda kötü olduğunu düşünürmüş."

  • 8
  • 21
Düşman Yaratmak
Düşman Yaratmak

Düşman Yaratmak'ı neden okumalıyız?

Düşman Yaratmak, "rastgele yazılar"dan oluşan bir kitaptır. Fakat, yazarın 20. yüzyılın en önemli düşünce adamlarından Umberto Eco olduğunu düşününce, bu yazıların öylesine seçilmiş konularda rastgele yazılmış yazılar olmadıkları ortaya çıkar.

Kitabın adının kaynağı olan "Düşmanı İnşa Etmek" yazısı, New York'ta Pakistanlı bir taksi şoförünün Eco'ya sorduğu, "İtalyanların düşmanları kimler?" sorusuyla başlıyor. Böylece ülkelerin "dış düşman"lardan çok "iç düşman"larla uğraştığı ve bir düşmanın olmaması durumunda bu düşmanın "inşa edildiği, yaratıldığı" sonucuna varan vardığı ve bu inşa sürecini Cicero'dan Sartre'a çeşitli metinler aracılığıyla örneklendirdiği için okumalısınız.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

"Bir tuzaktan korkuyorsan, kendin kur tuzağı. Böylece tuzağa düşenler, senin denetimin altına girer."

  • 10
  • 21
Antik Yakındoğu
Antik Yakındoğu

Antik Yakındoğu'yu neden okumalıyız?

Günümüzde Akdeniz'den Yakındoğu'ya, antikçağla ilgili bilgilerin mekânsal ve kronolojik ufku olağanüstü şekilde genişlemiştir; dahası, belli uygarlıklarla sınırlı oldukları sanılan olguların, belirsizliğe yer vermeyecek bir şekilde birbiriyle daha bağlantılı olduğu anlaşılmaya başlanmıştır.

Dolayısıyla Yakındoğu'nun tarihini antikçağın diğer "tarih"leriyle bütünleştirmenin başlıca yollarından biri, kültürel ufkun kapsamını antropolojik olarak, kültürler arası ilişkiler anlamında genişletmektir; ancak bunu yapmanın başka bir yolu daha vardır, o da bölgesel özellikleri yapısal ve paradigmatik açıdan incelemektir. İşte elinizdeki kitabın amacı tam da bu olduğu için okumalısınız.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 11
  • 21

"İnsan gereğinden çok konuşarak da, gereğinden çok susarak da günah işleyebilir."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN