Ünlü yazarları yakından tanımamızı sağlayacak 10 söyleşi kitabı
Okuyucular eserlerini takip ettiği edebiyatçıların özel hayat, kişilik ve zevklerini mutlaka merak ederler. Okur ve sanatçı arasındaki bu etkileşim her zaman yaşanmıştır. Bir edebiyatçının neleri sevip sevmediğinden gününü nasıl geçirdiğine kadar onlarca soru merak edilebilir. Hatta öyle ki kimi zaman eserler üzerinden yaşamlarına dair çıkarımlarda da bulunulabilir. Edebiyatçıların yaşamlarından izler taşıyacak en önemli kaynaklardan biri de söyleşi kitaplarıdır. Bu kitaplar yazarların kişisel yaşantılarının yanında düşünce dünyalarına ve edebi şahsiyetlerine dair değerlendirmelerde bulunabilmemize de olanak sağlar. İşte ünlü edebiyatçıları yakından tanımamızı sağlayacak 10 söyleşi kitabı...
Giriş Tarihi: 25.06.2020
16:28
Güncelleme Tarihi: 19.11.2020
14:04
ELELE OKUYALIM, YAZILAR VE SÖYLEŞİLER - TURGUT UYAR
Baskı tarihi: Ağustos 2018 Sayfa sayısı: 276 Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Turgut Uyar'ın 1978-1984 yılları arasında Elele dergisinde yayımlanan kitap tanıtım yazıları ve söyleşilerinin bir araya getirildiği eserdir. Yayın çeşitliliği arasında kalmış okura seçeceği kitaplar konusunda yardımcı olmayı amaçlayan Uyar, dönemin önemli şair ve yazarları hakkında öne sürdüğü yorumlarla dikkat çekiyor. Aylık bir "okuma güncesi" olarak nitelendirilebilecek yazılarında, Melih Cevdet Anday, Yaşar Kemal, Adalet Ağaoğlu, Cemal Süreya, Edip Cansever, Sevim Burak, Selçuk Baran, Ahmet Oktay, Orhan Pamuk gibi yazarların "yeni çıkan" kitaplarını ele almanın yanı sıra yayıncılık sorunlarını, edebiyat ödüllerini, edebiyat dergilerini de değerlendiriyor.
Kitabın ilgi çekici yönü nedir?
Turgut Uyar'ın "tatla okun[masını]" istediği kitaplar için kaleme aldığı yazılar, pek bilinmeyen başka bir yönünü daha görmeye imkân sağlıyor. Uyar'ın şair kimliğinin yanında, kendisi kabul etmese de, "eleştirmen" gibi yazdığı gözler önüne seriliyor. Elele Okuyalım 'da bir araya getirilen yazılar ise, Uyar'ın yayın dünyasını neredeyse günü gününe takip eden "sıkı okur" olduğunu gösteriyor.
"Sessizlik şimdi durduğu yerde, bu boşlukta asılı kalmaz. Sessizlik de ağar, yeni bir şeye dönüşür, sessizlik sesini er geç duyurur."
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız
TARIK BUĞRA İLE SÖYLEŞİLER - MEHMET TEKİN
Hazırlayan: Mehmet Tekin Baskı tarihi: 2004 Sayfa sayısı: 247 Yayınevi: Çizgi Kitabevi
Tarık Buğra'nın derlenen söyleşileri, sanatsal ve toplumsal açıdan önemli metinlerdir. Çünkü bu metinler bize, sadece Buğra'nın sanatçı yönü, gazeteciliği, beşeri portresi hakkında bilgi vermekle kalmıyor aynı zamanda onun, zamana ve topluma dönük tanıklığını da veriyor. Soru/cevap yöntemiyle kotarılan metinlerin katkısıyla biz okurlar, Buğra'nın geldiği çevreyi, yetişme koşullarını, yazar olmaya karar verişini, bu uğurda hangi zorlu yollardan geçtiğini, gazetecilik mesleğine nasıl intisap ettiğini, hangi denemelerle edebiyat dünyasına adım attığını ve edebiyatçı olmak için verdiği mücadeleleri ayrıntılı olarak öğreniyoruz. Söyleşilerin bir önemli yanı da topluma dönük mesajlar, düşünceler, yorumlar içermesidir.
Bilindiği üzere Buğra, hem bir gazeteci hem bir sanatçıdır. Gazetecilik mesleğinde idrak edilen 45 yılın, ona kazandırdığı bilgi, görgü ve deneyimi tartışmaya gerek yok. O, buradan gelen birikimle ve kendine özgü bakış tarzıyla topluma, toplumsal, siyasal olaylara bakar ve yine kendine özgü bir anlayışla olayları yorumlar. Getirilen yorumlar, dillendirilen yargılar ve yargılamalar bizim için önemlidir.
Kitabın ilgi çekici yönü nedir?
Söyleşiler sathında toplumu okumak mümkün ve böylesi bir okuma bizim için bir kazanç, ancak asıl kazanç, Buğra'nın aydın ve sanatçı portresine dönük edindiğimiz bilgilerdir: Söyleşilerin asıl değeri, önemi burada yatmaktadır. O yüzden söyleşileri dikkate almadan, Buğra'nın kişilik ve sanatçı kimliğine dönük yapılacak değerlendirmeler eksik olacaktır.
"Türkçem milletimin Türkçesi olsun diye çalıştım."
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız
Baskı tarihi: Ocak 1998 Sayfa sayısı: 277 Yayınevi: Akçağ Yayınları
Konuşmalar, Orhan Okay'ın edebiyat üzerine değişik tarihlerde ve yerlerde değişik konularda yaptığı konuşma, sohbet, mülâkat, anket ve açık oturumlarda sorulan sorulara verdiği cevapların bir araya getirilmesinden oluşmaktadır. Son yirmi beş yıl içinde dergi, gazetede ve kültür-sanat yıllıklarında çıkmış olan bu konuşmaların kronolojik değil, konu bakımından birbiriyle ilgili olanlarının bir araya getirilmesi ile oluşmuş bir kitaptır. Konuşmaların çoğu, Orhan Okay'ın üzerinde çalıştığı, kitap ve makaleler hakkındadır.
Kitabın ilgi çekici yönü nedir?
Kitap okunduğunda, okuyucular için bazı özel bahislerde yeni açılımlar ve bakış açısı getireceği görülecektir.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız.