Arama

Ünlü yazarların kaleminden "sadakat"

Sadakat, sözlükte "Kendisine iyilik edene, lütufta bulunup koruyana minnet ve şükran duyguları ile bağlanma, bu bağlılığa yakışır şekilde davranma" manasına gelir. Oysa Tanzimat edebiyatçılarından Ziya Paşa, "İnsana sadakat yaraşır görse de ikrah/ Yardımcısıdır doğruların Hazret-i Allah" şeklinde tanımlar bu insani erdemi... Ziya Paşa'ya ait bu berceste ayrıca medeniyetimizde insanın konumunu ve düşünce yapısını net bir şekilde gözler önüne serer. Peki, satırlarıyla bizleri kendisine bağlayan ünlü yazarların kaleminde sadakat nasıl şekillenmiştir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.

"Aşk artık insanlardan fedakârlık, bağlanma veya sadakat gibi duygular talep etmiyor. Aşk artık benimle ilgili. Kendimi bulmam, kendimi gerçekleştirmem, özerklik kazanmam ve kişisel olarak gelişmem için bana lazım olan bir şey."

Yavaşla, Kemal Sayar

"Her şeyden evvel Allah'ın iradesine sadakat gösteriniz!"

Abdülhamid Han, Necip Fazıl Kısakürek

"Aşk manasını kaybetti. Roman neyi anlatacak? Eski zaman romanının konusunu yapan nice buhranlar da yumuşadı. Allah'a inanmayan bir dünyanın çocukları için aşk, herhangi bir jest. Romanın buhranı buradan geliyor. İhanetin önemi yok; sadakat boş bir kelime."

Kırk Ambar 1: Rümuz-ül Edeb, Cemil Meriç

  • 10
  • 20

"Çok basit görünseler de çocuğum, doğruluk,onur,sadakat ve nezaketin,başarı getirecek en kestirme ve en kesin araçlar olduğunu anlatmaktır."

Vadideki Zambak, Honore de Balzac

  • 11
  • 20

"Sadık değildir, sadakatin kendisidir. Hem de akıllı bir sadakat..."

Kurt Kanunu, Kemal Tahir

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN