Arama

Ünlü yazarların romanlarındaki ev imgesi

Fransız filozof Gaston Bachelard'ın "ilk evrenimiz" olarak tanımladığı evlerimiz insanın kendi benliğini düşündüğü yegane mekanlardık. Bu haikati bilhassa evlerimize kapandığımız pandemi günlerinde iyice idrak ettik. Yalnızca biz değil, seneler evvel yaşayan edebiyatçılarımız da mekanın işlevleri hakkında düşünmüş ve içinde bulundukları dönemin sosyo-kültürel şartlarına göre bir ev imgesi oluşturmuşlardır. Peki, hepimizin aşina olduğu ünlü roman sayfalarında ev imgesi nasıl şekillenmiştir?

  • 13
  • 14
OĞUZ ATAY ROMANLARINDAKİ KÜÇÜK BURJUVA ENTELEKTÜELLERİNİN EVLERİ
OĞUZ ATAY ROMANLARINDAKİ KÜÇÜK BURJUVA ENTELEKTÜELLERİNİN EVLERİ

🔘 Modern dönemde ev imgesi apayrı bir duruma gönderme yapar; artık bireyselleşmenin mekânı değil, bireyselleşmeye engel teşkil eden bir ayak bağıdır ev hayatı. Söz gelimi Tutunamayanlar'ın ana karakteri Turgut için ev yerleşikliğin, kurulu düzenin simgesi olduğundan kaçılması gereken bir unsurdur.

🔘 Oğuz Atay modern dönemlerdeki romanlarda sıklıkla karşımıza çıkan küçük burjuva entelektüellerinin evlerini ironik bir dille anlatır. Tutunamayanlar'daki salon salomanje adeta bir imgeye dönüştürülmüştür.

Tutunamayanlar kitabını incelemek ve satın almak için tıklayınız.

  • 14
  • 14

🔘 Bireyin düşünmesi için kafasını meşgul eden onca oda isimlerinden, burjuva adetleri ve eşya yığınından uzaklaşması gerekir. Turgut için ev, yerleşikliğin kurulu düzenin simgesi olduğu için kaçınılması gereken bir unsurdur.

🔘 Görüldüğü gibi, ev imgesi toplumsal ve kültürel olayların etkisiyle tarih boyunca değişerek ve dönüşerek romanımıza taşınmıştır. Bu yazı yazılırken de ünlü bir romancı bilgisayarının başına geçmiş, seneler sonra okuyacağımız korona günlerimizdeki ev imgesinin ipuçlarını verecek bir roman yazıyordur belki de kim bilir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN