Arama

Verimli kitap okuma teknikleri

Bilgi kaynağı ve insanın sığındığı en güvenli limanlardan olan kitaplar da her nesne gibi bir adaba ve erkana tabidir. Çokça okuyup, kitap okuma listelerine bağlı kalıp yine de verimli okuma yapamadığını fark eden okurlar hızlıca muhtelif metinlere yöneliyorlar. Esasında iyi kitap zaten kendisinden sonra okunacak eseri gösterir. Sizler için verimli kitap okuma tekniklerini kaleme aldık.

Ters düşünme

◾ Her kitap bir örgü etrafında şekillenir. Bu sebepten dolayı iyi eserler aynı zamanda iyi bir örgüye de sahip olurlar. Verimli tekniklerden birisi de bunu kullanmak.

◾ "Yani ya örgünün tersinde kalırsak ne olur?" Sorusunun peşinden giderek ya öyle olmasaydı nasıl olurdu diye sürekli metinle oynayın. Böylece zihinsel olarak metinle daha fazla bütünleşeceksiniz.

Mevlid'in bilinen en eski yazması Michigan'da bulundu

Kitap sevgisi

◾ Kitaplarla kurduğumuz bağlantı Kur'an-ı Kerim ile alakalıdır. Biz mushaf derken Kur'an-ı kastediyoruz ama kelime aynı zamanda kitap manasına da geliyor.

◾ Bu sebepten dolayı kitapların cildini korumaya özen göstererek eserle aramızda bir duygusal bağ oluşumuna dikkat gösterelim. Bu şekilde kendinizi eserle bütünleşmiş bulacaksınız.

Tolstoy'un gözünden sanat

Sıkılma problemi

Her kitap aynı seviyede okunur olmak ya da okuyucuyu tatmin etmek zorunda değildir. Bu sebepten dolayı beğenilmediği taktirde değiştirilmeli.

◾ Lakin değişmemesi gereken kitaplar da bulunur. Bunlar halihazırda kült eserler olarak anılırlar ve okunması toplum kesimleri tarafından tavsiye edilir.

Yunus Emre'nin izinden: Sunullah Gaybi

Ayraç kullanın

Ayraç, kitabı okurken kaldığımız yeri unutmamamız için kullandığımız bir araçtır. Esasında ayraç bundan daha işlevsel olarak da kullanılabilir.

◾ Eseri okurken daha evvel duymadığımız kelimeleri ve manalarını ayraca not alabilir, böylece kitap bittiğinde kaç kelime öğrendiğinizi somut şekilde görebilirsiniz.

Suni bir laboratuvar: Yabancı

Anlatıcı olun

◾ Bir kitabı iyi şekilde idrak edebilmenin en önemli yollarından birisi de okuyucunun anladıklarını çevresine aktarmasıdır. Bir kitabı ister okurken ister de okumayı bitirdikten sonra etrafınıza anlatabilirsiniz.

◾ Bu yöntem ile okunan eseri hem daha iyi anlar hem de etrafınızdaki insanlara bilahare tavsiye edebilirsiniz. Unutmayın, en iyi öğrenme biçimi anlatmaktır.

Osmanlı döneminde çiçekçilik: Şükufenameler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN