William Shakespeare gerçekten yaşadı mı?
Hamlet, Kral Lear, Othello ve Macbeth… İngiliz edebiyatının en büyük ustası olarak kabul edilen dünyaca ünlü şair ve oyun yazarı Shakespeare'in eserlerinden sadece birkaçı... Kimilerine göre gelmiş geçmiş en büyük oyun yazarı kimilerine göre ise hiç yaşamadı. Sizler için, William Shakespeare'in gerçek kimliği hakkındaki tartışmaları derledik.
Giriş Tarihi: 11.08.2019
14:01
Güncelleme Tarihi: 13.08.2019
09:18
Shakespeare'in hayatıyla ilgili genel kabul görmüş bu hikâye çoğunlukla tahminlere dayalıdır. Bir bütün olarak bakıldığında hikâye akla yakın gelse de ortada birkaç sorun vardır. Bunlardan birincisi, bu kadar ünlü bir kişiliğin hayatı hakkında beklenenden çok daha az bilgi bulunmasıdır.
Shakespeare'in yaşadığı dönem göz önüne alınacak olursa bu çok mümkün değildir. Bu dönemde baskı makineleri ve okuma yazma bilen birçok insan vardı, yazı gereçlerinin kolayca bulunabiliyordu ve kayıtlar iyi tutuluyordu. Shakespeare ile aynı dönemde yaşamış Galileo ve 89 yıl önce yaşamış Michelangelo, hatta 1313'te doğan Boccaccio hakkında daha fazla veri bulunması da Shakespeare hakkında bu kadar az şey bilinmesinin mantıksızlığını kanıtlar niteliktedir.
İkinci sorun, Londra'da geçirdiği yıllar boyunca yazarın neredeyse görünmez olduğudur. Shakespeare'in Londra'da tahminen yirmi yıl geçirmiş olması gerekir. Londra'da en gözde olduğu bu dönemde Shakespeare hakkında kimsenin kayıt tutmaması şaşırtıcıdır.
Buna getirilen açıklama ise; "William Shakespeare"in yazarın kimliğini gizlemek için kullandığı takma isim olduğu ve kendisiyle karşılaşanların büyük William Shakespeare ile tanışmış olduklarını bilmedikleri yönündedir.
Resmi hikâyenin vahim yanlarından biri de Avon nehri kıyısındaki Stratford'da Shakespeare'e karşı takınılan tavırdır. Yaşadığı sürece Stratford'daki arkadaşlarından ve komşularından bir teki, hatta kendi ailesi bile Shakespeare'den aktör, oyun yazarı, şair ya da herhangi bir edebiyat dalıyla ilgili bir kişi olarak söz etmedi.
Tüm bunların dışında, oyunların Shakespeare'in kendi el yazısıyla yazılmış kopyaları, müsveddeleri ya da bazı bölümleri ya da basılmamış, bitmemiş başka eserleri yoktur. Hatta bazı resmi belgelerdeki altı adet imzanın dışında el yazısıyla yazılmış hiçbir şey yoktur. Notlar yoktur, defterler yoktur, birilerine iletilmiş mesajlar, tutulmuş günlükler yoktur.
Kayıtlara bakılırsa Shakespeare sanki yazar olmak şöyle dursun, bir parça okuyup yazabilen, hatta okuması yazması olmayan bir kişidir.
Peki, oyunların yazarı Shakespeare değilse, kimdi? Bu sorunun cevabı olarak birçok kişi öne sürüldü. Aralarında en tanınmışı ünlü filozof Francis Bacon oldu. Eldeki kanıtlar, bu kişinin 17. Oxford Kontu Edward de Vere olduğu görüşünü güçlendirdi.