Dijital Çocuk'tan alıntılar
Zamanın değişmesi ve imkanların ilerlemesinin yansımaları en çok çocuklar üzerinde gözleniyor. Yakın geçmişte eve girmeyen çocuklar artık evden çıkmak istemiyor. Çocuklarda ekran bağımlılığı maalesef korkutucu boyutlarda. Kemal Sayar ve Sezin Benli'nin kaleme aldıkları Dijital Çocuk bu açıdan ailelerin nasıl davranması gerektiğini izah ediyor. Bu hususta adeta bir el kitabı olan Dijital Çocuk'tan altı çizili cümleler alıntıladık.
Giriş Tarihi: 20.08.2023
11:38
Güncelleme Tarihi: 20.08.2023
11:44
🔹
Oyun çocuğun iç dünyasına açılan penceredir. Çocuğumuzu tanımak ve onu anlamak istiyorsak oyunlarına bakmamız yeterli.
Sayfa: 75
Kemal Sayar - Sezin Benli
🔹
Çocukların oyunda her level atladıklarında, her zor zorluk seviyesini başarıyla geçtiklerinde, her bölümün sonundaki zor karakteri yendiklerinde bir yeterlilik ve başarı duygusu yaşadıklarını saptamış. Hayatınızda bir zorluğun üstesinden geldiğinizde hissettiğiniz başarı duygusunun ne kadar tatmin edici olduğunu düşünün. Çocukluğunuzda kazandığınız ufak başarılarınızın bile siz, ne kadar gururlandırdığını ve iyi hissettirdiğini hatırlayın. Bilgisayar oyunları her ne kadar simülasyon bir dünyada geçse de yaşattığı gurur duygusu çok gerçek.
Sayfa: 80
Kemal Sayar - Sezin Benli
🔹
Oyunda çok belirgin bir amaç vardır, bir sonraki seviyeye geçmek, oyunu bitirmek, diğer insanları yenip birinci olmak. Ancak gerçek hayatta kendilerine hedef belirlemekte zorluk çeken gençler, gerçek hayatın kaosundan ve zorluklarından çok rahatsız olabilirler. Hayatın getirdikleriyle baş etmekten, kontrolü başkasına vermekten ve hayatın durağanlığından bunalırlar. Zihinleri oyundaki her şeyin çok hızlı akıp değişmesine alışmışken kırk dakika boyunca derste oturmanın durağanlığı onlara çok sıkıcı gelir. Gerçek hayat dijital dünyadaki oyunların verdiği heyecanla yarışamaz.
Sayfa: 86
Kemal Sayar - Sezin Benli
🔹
Unutmayın, çağın getirdiği her türlü yeniliği kullanmak zorunda değiliz ancak çocuklarımızı korumak istiyorsak bunlar hakkınada en azından velli bir düzeyde bilgi sahibi olmak zorundayız. Bilmediğimiz bir alanda çocuklarımızı korumaya çalışmak karanlıkta hayaletlerle savaşmaya çalışmak gibidir.
Sayfa: 114
Kemal Sayar - Sezin Benli
🔹
Genç beyinler sünger gibidir, çevrelerinde ne varsa alırlar, hemen öğrenirler. Örneğin yeni bir dil öğrenmek onlar için çok daha kolaydır. Ancak madalyonun öteki yüzüne baktığımızda beyinlerinin bu şekillenmeye açık yapısı, karşılaşabilecek kötü içerikler karşısında onları daha savunmasız bırakır. Bu yüzden gerçek hayatta da internette de nelerle ve kimlerle karşılaştıkları önemlidir.
Sayfa: 116
Kemal Sayar - Sezin Benli