Arama

Osmanlı’dan günümüze 15 minyatür sanatçısı

Minyatür sanatı, Osmanlı saray kültürünü yansıtan, el yazmalarını süsleyen, genelde padişah ve diğer yüksek mertebeli kişilere sunulan bir sanattı. Bu sanatın Osmanlı himayesinde gelişip "özgün Osmanlı minyatürü" haline gelmesi II. Mehmet'ten I. Süleyman'a kadar olan dönemde gerçekleşti. 18'inci yüzyıla kadar da minyatür sanatı, sarayda önemli bir yer teşkil etti. Osmanlı'dan günümüze, Matrakçı Nasuh'tan Levni'ye minyatür sanatını icra eden 15 sanatçıyı sizlerle buluşturuyoruz.

  • 11
  • 17
MATRAKÇI NASUH (1480 – 1564)
MATRAKÇI NASUH 1480 – 1564

Gerçek adı Nasuh Bin Karagöz El-Bosnavi'dir. Lakabı labutu andıran sopalarla oynanan matrak oyununu belki keşfetmesi belki de iyi oynamasından dolayı verilmiştir. II. Bayezid'in son döneminde Enderun'da eğitim gördü. Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde eserler verdi.

Çizimleri bugün hem estetik hem de geçmişe ait çok ayrıntılı bilgiler içermesi nedeniyle şaheser olarak tanımlanır. Matrakçı Nasuh topografik tasviri yaratmıştır. Nasuh'un topografik tasvirlerinde insan figürlerine rastlanmamakta, mekân, bitki örtüsü, burada yaşayan hayvanlar, yapılar ve meydanlar ayrıntılarıyla gösterilerek kendi bütünlüğü içinde yer almaktadır.

Bu minyatür, Matrakçı Nasuh'un son eseri olan Nüzhetü Esrâri'l- Ahbar Der-sefer-i Sigetvar'dan alınmış bir minyatür. Macaristan Kralı John Sigismund, Kanuni Sultan Süleyman'ın Otağ-ı Hümayunu'nda görülüyor.

  • 12
  • 17
SÜHEYL ÜNVER (1898 – 1986)
SÜHEYL ÜNVER 1898 – 1986

Minyatür ve tezhip ustası Süheyl Ünver, birçok öğrenci yetiştirmiştir.

88 yıllık ömrünün 75 yılını okumak, araştırma yapmak, ders vermek, hekimlik yapmak, el yazması eserler üretmek, defterler hazırlamak, şiirler, makaleler yayınlamakla geçirdi. Çok yönlü bir sanatçıdır.

  • 13
  • 17
NUSRET ÇOLPAN (1952 – 2008)
NUSRET ÇOLPAN 1952 – 2008

Minyatürün usta ismi Nusret Çolpan'ın eserleri, kendine özgüdür. Matrakçı Nasuh'tan etkilenmiştir, kendine has bir çizgi, renk getirmiştir.

Minyatüre grafik, modern resim boyutu getiren, çağdaşlaştıran bir sanatçıdır. Eserlerinin bazıları, Fransa Devlet Başkanı Chirac, Rus Devlet Adamı Putin tarafından alınmış ve birçok önemli müzede yer almaktadır. Bu minyatüründe, Anadolu Hisarı'nı betimlemiştir.

  • 14
  • 17
GÜLÇİN ANMAÇ
GÜLÇİN ANMAÇ

Prof. Dr. Süheyl Ünver ve Nusret Çolpan'ın öğrencisidir.

Matrakçı Nasuh'un şehir betimlemelerini, Nigari'nin figürlerini, Nakkaş Osman'ın hikâyeciliğini, Levni'nin renklerini, Nakkaş Hasan'ın meleklerinin canlılığını minyatürlerinde hep örnek aldığını söylemektedir.

  • 15
  • 17
GÜNSELİ KATO (1956 – )
GÜNSELİ KATO 1956 –

Günseli Kato, minyatür alanında çalışmaları olan bir sanatçıdır. Kato, "Minyatür sanatı, geçmişin ustalarının başyapıtlarının kötü kopyalarını yaparak yaşatılamaz" der. Minyatürden öğrenilecek birçok soyutlama yöntemi olduğunu ve bu dalın güzel somutlar için zengin bir ilham kaynağı olduğunu vurguluyor.

Bu minyatür, "Gelenek Şimdi" adlı sergisinden alınmıştır. Bu sergisinde, şaha kalkmış atlar, uçuşan melekler, kükreyen aslanlar ve daha birçok eseri bulunuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN