Arama

Osmanlı’dan günümüze 15 minyatür sanatçısı

Minyatür sanatı, Osmanlı saray kültürünü yansıtan, el yazmalarını süsleyen, genelde padişah ve diğer yüksek mertebeli kişilere sunulan bir sanattı. Bu sanatın Osmanlı himayesinde gelişip "özgün Osmanlı minyatürü" haline gelmesi II. Mehmet'ten I. Süleyman'a kadar olan dönemde gerçekleşti. 18'inci yüzyıla kadar da minyatür sanatı, sarayda önemli bir yer teşkil etti. Osmanlı'dan günümüze, Matrakçı Nasuh'tan Levni'ye minyatür sanatını icra eden 15 sanatçıyı sizlerle buluşturuyoruz.

  • 8
  • 17
LEVNİ (1680 – 1732)
LEVNİ 1680 – 1732

II. Mustafa ve III. Ahmet döneminde başnakkaşlık yaptı. Asıl adı Abdülcelil Çelebi'dir. Levni lakabı Farsça renk ve boya anlamına gelen "levn" kelimesinden gelmekte olup renklerle uğraşan anlamına gelir.

Resimlerinde perspektife ve resmettiği insanların kişilik özelliklerini yansıtmaya verdiği önem, resimdeki renk ve kompozisyon uyumu, Osmanlı minyatürü için oldukça önemli bir yeniliktir. Minyatüründe konuları yaşanan ve zevk duyulan âleme çevirmiştir.

Bu minyatüründe 17. yüzyıl Osmanlı kadın idealini çizmiştir. Öylesine gerçek gibidir ki kadının kıyafetinin zarifçe hareket ettiğini görebilirsiniz.

  • 9
  • 17
ABDULLAH BUHARİ (18. YÜZYIL)
ABDULLAH BUHARİ 18. YÜZYIL

18'inci yüzyılda yaşamıştır. Gerçekçi bir anlayışla yaptığı tek figür çiçek çalışmaları ünlüdür. Renklilik ve zevk başlıca özelliğidir. Yapıtları, Topkapı Sarayı Müze Kitaplığı'ndadır.

  • 10
  • 17
NAKKAŞ HASAN (? - 1622)
NAKKAŞ HASAN ? - 1622

III. Murat dönemi nakkaşlarındandır. Nakkaş Osman'ın yanında çalışanlar arasında adı geçer. Kültürel kimlikleri giyimlerle ve önemli kişileri yüz ifadeleriyle belirtir minyatürlerinde. İranlı minyatürcülerin üslubu olan Kazvin üslubundan etkilenmiştir.

Detaylar önemlidir. Sade değildir. Pembe, turuncu, yeşili sık sık kullanmıştır. Bu minyatüründe, Talikazade, kâtibi ve nakkaş çalışırken çizilmiştir. Sağda resim yapan kişi ise kendisidir.

  • 11
  • 17
MATRAKÇI NASUH (1480 – 1564)
MATRAKÇI NASUH 1480 – 1564

Gerçek adı Nasuh Bin Karagöz El-Bosnavi'dir. Lakabı labutu andıran sopalarla oynanan matrak oyununu belki keşfetmesi belki de iyi oynamasından dolayı verilmiştir. II. Bayezid'in son döneminde Enderun'da eğitim gördü. Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde eserler verdi.

Çizimleri bugün hem estetik hem de geçmişe ait çok ayrıntılı bilgiler içermesi nedeniyle şaheser olarak tanımlanır. Matrakçı Nasuh topografik tasviri yaratmıştır. Nasuh'un topografik tasvirlerinde insan figürlerine rastlanmamakta, mekân, bitki örtüsü, burada yaşayan hayvanlar, yapılar ve meydanlar ayrıntılarıyla gösterilerek kendi bütünlüğü içinde yer almaktadır.

Bu minyatür, Matrakçı Nasuh'un son eseri olan Nüzhetü Esrâri'l- Ahbar Der-sefer-i Sigetvar'dan alınmış bir minyatür. Macaristan Kralı John Sigismund, Kanuni Sultan Süleyman'ın Otağ-ı Hümayunu'nda görülüyor.

  • 12
  • 17
SÜHEYL ÜNVER (1898 – 1986)
SÜHEYL ÜNVER 1898 – 1986

Minyatür ve tezhip ustası Süheyl Ünver, birçok öğrenci yetiştirmiştir.

88 yıllık ömrünün 75 yılını okumak, araştırma yapmak, ders vermek, hekimlik yapmak, el yazması eserler üretmek, defterler hazırlamak, şiirler, makaleler yayınlamakla geçirdi. Çok yönlü bir sanatçıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN