Arama

Tarihin ışığında yaşayan insan hazineleri

Yaşayan insan hazineleri, bir ülkenin somut olmayan kültürel mirasıdır. Usta-çırak ilişkisiyle öğrenilen sanat, yıllar boyu bin bir emekle inşa edilir. Ömrünü sanata adayan ve sayısız çırak yetiştiren Türkiye'nin yaşayan insan hazinelerini sizler için derledik.

  • 21
  • 30
Orhan KURT (Karagöz Sanatçısı)
Orhan KURT  Karagöz Sanatçısı

1930 yılında İstanbul'da doğan sanatçı Karagöz sanatının inceliklerini ve tasvir yapımını ustası Ragıp Tuğtekin'den öğrenmişti. Karagöz'ün yanı sıra güzel sanatların hat ve resim dallarında da çalışmaları bulunuyor. Bu özelliği tasvir yapımındaki başarısını olumlu etkiledi. Aynı zamanda müzisyen de olan sanatçı Karagöz Musikisinin günümüze aktarılmasında önemli bir rol üstlendi. Karagöz sanatına yaptığı katkılardan dolayı çok sayıda ödül almış, yurt içi ve yurt dışında Karagöz sanatını başarıyla temsil etti.

  • 22
  • 30
Osman EFENDİOĞLU (Şair-Atma Türkü)
Osman EFENDİOĞLU Şair-Atma Türkü

1936 yılında Rize'nin Taşköprü köyünde doğan Osman Efendioğlu, şairliğe küçük yaşlarda atma türkü geleneği ile başldı. Geleneği Tüylüoğlu Mehmet Ali, Kamburoğlu Ahmet, Topal Osman Kandemir ve Kel İlyas'tan öğrendi.

Osman Efendioğlu, geleneksel olarak yapılan ilk atma türkü yarışmasında birinci oldu. Çeşitli ulusal ve yerel televizyon programlarına katılmış, Rize yöresi atma türkü geleneğini geniş halk kitlelerine tanıtmıştır. Atma türkü geleneği konusunda yapılan akademik çalışmalara da kaynaklık etmiş. Şairin, 2008 yılında Rize Meltemleri adında bir kitabı yayınlandı.

  • 23
  • 30
Salih BALAKBABALAR (Sedefkâr)
Salih BALAKBABALAR Sedefkâr

1950 yılında Tokat'ta doğan Salih Balakbabalar, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nı bitirdi.

Fakülte yıllarında başladığı "ahşap oyma" çalışmalarını günümüz teknik ve imkânlarını da kullanarak geliştiren Balakbabalar, Türk tezyinatına ait seçkin ve özgün desenleri ve Türk hat sanatının nadide örneklerini ahşap, sedef, bağa, fildişi, altın, gümüş, pirinç gibi malzemelere uyguladı. Bu uygulamalarda kullandığı malzeme ve tekniklerle kadim Osmanlı zevkinden hareketle kendine has bir üslup geliştirdi.

  • 24
  • 30
Sıtkı OLÇAR (Çini Ustası)
Sıtkı OLÇAR  Çini Ustası

1948 Kütahya doğumlu olan ve 2010 yılında hayata gözlerini yuman Sıtkı Olçar, geleneksel çini sanatını modernize eden bir anlayışla yaşadığı Kütahya şehrine özgü Kütahya çiniciliğini öğrenmek ve uygulamakla yetinmemiş, İznik çinisi ve Çanakkale seramik sanatı ile ilgilenerek yeni biçim ve arayışlara da yönelmişti. Yurt içinde ve yurt dışında pek çok sergi açan sanatçının eserleri müze ve özel koleksiyonlarda yer alıyor.

  • 25
  • 30
Şeref TAŞLIOVA (Âşık)
Şeref TAŞLIOVA  Âşık

1938 Kars doğumlu Şeref Taşlıova, Doğu Anadolu âşıklık geleneğinin önemli isimlerinden Âşık Şenlik'in oğlu Âşık Kasım'a çıraklık yaparak kendini geliştirdi. Yurt içinde ve uluslararası düzeyde yapılanlar da dâhil olmak üzere, gittiği çeşitli organizasyonlarda çok sayıda ödül kazandı. Şeref Taşlıova 21.09.2014 tarihinde Ankara'da vefat etmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN