Tarihin ışığında yaşayan insan hazineleri
Yaşayan insan hazineleri, bir ülkenin somut olmayan kültürel mirasıdır. Usta-çırak ilişkisiyle öğrenilen sanat, yıllar boyu bin bir emekle inşa edilir. Ömrünü sanata adayan ve sayısız çırak yetiştiren Türkiye'nin yaşayan insan hazinelerini sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 20.08.2018
10:35
Güncelleme Tarihi: 20.08.2018
12:44
Fuat BAŞAR (Ebru Sanatçısı)
1953 Erzurum'da doğan Fuat Başar, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi eğitimine devam ederken Hamit Aytaç ile de mektuplaşarak hocadan hat dersi almaya başladı. 1980 senesinde sanat aşkını tıp öğrenimine tercih etti ve hocalarından feyiz alabilmek için İstanbul'a geldi.1989 yılında ebru ustası Mustafa Düzünman'dan, biri Osmanlı Türkçesi olmak üzere üç ebru icazeti aldı. Hocalarının vefatı ile kendi atölyesini kuran Fuat Başar bu tarihten itibaren profesyonel ebrucu ve hattat olarak hayatını sürdürüyor. Dünya çapında birçok hattat ve ebru ustası yetiştiren sanatçı, birçok kişisel ve karma sergiye iştirak etti.
Hasan ÇELEBİ (Hüsn-ü Hat Sanatkârı)
1937 yılında Erzurum'da doğdu. 1964 yılından itibaren hat sanatıyla ilgilenmeye başladı. Sultanahmet Camii'nin restore edilen kubbe yazıları, Hırka-i Şerif Camii kubbe yazısı, yurt dışında birçok camide yazılan birçok yerli ve yabancı koleksiyonda eserleri bulunan Çelebi, sanatını çırak yetiştirerek kuşaktan kuşağa aktarmayı sürdürüyor.
Hayri DEV (Çam Düdüğü Yapımcısı ve İcracısı)
Hayri Dev, 1933 yılında Denizli'nin Çameli ilçesinin bir dağ köyü olan Gökçeyaka'da dünyaya geldi. 15 yaşında çobanlık yaptığı dönemlerde müziğe gönül verdi. Okuma yazmayı okula giden bir arkadaşından öğrenmiş ve cura denilen 3 telli çalgıyı öğrenip söylemeye o yıllarda başlamış.Üç telli bağlama, Çameli ve Gireniz yöresindekiler tarafından ardıç ağacından yapılan, başka hiçbir yerde olmayan eşsiz bir çalgıdır. Bu çalgı ile Hayri Dev, yaşadığı Gökçeyaka köyünün eski ismini taşıyan Masıt Kırığı denilen dokuz sekizlik mahalli ezgileri çalıp söylemeye başlamış ve çam düdüğü yapımında ustalaşmıştır. Hayri Dev, 18 Temmuz 2018 tarihinde vefat etti.
1940 yılında Sivas ili Kangal ilçesine bağlı Karanlık köyünde doğan İsmail Nar, saz çalmaya küçük yaşta başlamış, bu da âşıklık geleneğine giriş için ilk adımı olmuştu. Gelenekteki ustası Hasan İyigün'dür.
1972 yılında Ankara Radyosu'na girerek Ankara Radyosu'nun Mahalli Sanatçısı olarak pek çok radyo ve televizyon kanalında programlar yaptı, kültür ve sanat etkinliklerine katıldı. Bugüne kadar birçok şiiri yayımlanmış ve eserleri seslendirilmiştir.
İslam SEÇEN (Klasik Kitap Sanatçısı)
1936 yılında Kosova'nın Priştine kentinde doğan İslam Seçen, 1952 yılında Kosova'da Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitimine başlamış, 1957'de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'ne geçiş yaptı ve 1960 yılında da mezun oldu. Prof. Dr. Sacit Okyay'dan klasik cilt dersleri, Prof. Dr. Emin Barın'dan modern cilt ve kaligrafi dersleri aldı.
1961 yılında Süleymaniye Kütüphanesi'nde Cilt ve Patoloji Servisi'ni kuran sanatkâr, adı geçen kütüphaneye 27 yıl hizmet etti. İslam Seçen bu süre içinde Portekiz'in başkenti Lizbon'daki Kalust Gülbenkyan Müzesi'nde (Museu Calouste Gulbenkian) bulunan İslami el yazmalarının restorasyon çalışmalarında bulundu.