Arama

Büyüleyen tatil rotaları: Milli Parklar

Dört mevsimi bir arada yaşayan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan ülke topraklarımızın tamamı, birbirinden özel tabiat ve milli parkı da içinde barındırıyor. Zengin bir floraya sahip ve binlerce hayvanın yaşam alanı olan bu parklar, aynı zamanda birbirinden eğlenceli spor aktivitelerine de imkân tanıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, milli parklarımızın tanınırlığını artırmak ve daha detaylı bilgileri ilgililere sunmak amacıyla "Milli Parklar" uygulamasını hayata geçirdi. Bizler de, tabiatı ve tarihi güzellikleri ile büyüleyen milli parklarımızı sizler için derledik.

  • 22
  • 40
Soğuksu - Ankara
Soğuksu - Ankara

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan Soğuksu Millî Parkı, 1959 yılında Millî Park olarak tesis edildi. Parkın bulunduğu arazi volkanik bir yapıya sahiptir, bu sebeple içerisinde sıcak ve soğuk su kaynakları yer alır. Bu kaynaklar kaplıca turizminde büyük rol oynar.

Yaklaşık olarak 800 hektarlık alanın ormandan oluştuğu bu parkta, Karaçam, Köknar ve Meşe ağaçları bulunur. Parkın 250 hektarlık alanı ise, açık arazi şeklindedir.

Soyu tükenmekte olan ve koruma altına alınan bazı kuş cinslerinin de bulunduğu parkta, keklik, şahin, sülün ve bıldırcın gibi bazı hayvanlar yer alır.

  • 23
  • 40
Kovada Gölü - Isparta
Kovada Gölü - Isparta

Isparta'da bulunan Kovada Gölü Milli Parkı, benzersiz flora zenginliği ve yaban hayatı çeşitliliğinin yanı sıra, açık havada dinlenme ve eğlenme imkânları bakımından büyük potansiyele sahip.

Doğal kaynakların ender bir peyzaj bütünlüğü içinde bir araya geldiği bu alan, 1970'te milli park; 1992 yılında birinci derece doğal sit alanı ilan edildi. Kovada Gölü Milli Park sahasının en önemli özelliği rekreasyonel kullanıma müsait olan doğal kaynaklarıdır

Yörenin oluşumunu sağlayan karst morfolojisi, bakir doğanın araştırılması, kampçılık, yürüyüş ve tırmanma gibi faaliyetlere ev sahipliği yapan bu park, manzarasıyla da ziyaretçileri büyülüyor.

  • 24
  • 40
Munzur Vadisi - Tunceli
Munzur Vadisi - Tunceli

Tunceli ili sınırları içinde yer alan Munzur Vadisi, 1971 yılında milli park ilan edildi. Munzur Dağları'ndaki göller, Ovacık ilçe düzlüğündeki gözeler, kanyonlar, vadi boyunca dökülen şelaleler milli parkın doğal zenginlikleridir.

Parkta tespit edilen 1518 bitki türünden 108'i endemik. Dağların Mercan Vadisi'ne inen yamaçlarında yer alan Kırkmerdiven Şelaleleri, dar ve küçük bir vadide akan birkaç şelaleden oluşuyor.

Munzur Vadisi Milli Parkı'nın kuzeyinde, Şahverdi köyünün kuzeybatısında 1636 rakımlı Kale Tepe mevkiindeki kalıntılar birinci derece arkeolojik sit alanıdır.

  • 25
  • 40
Ilgaz Dağı - Kastamonu/Çankırı
Ilgaz Dağı - Kastamonu/Çankırı

Ilgaz Dağı ve yakın çevresinin 1088 hektarlık bölümü, 1976 yılında milli park ilan edildi. Milli park alanının tamamı 1997 yılında ilan edilen Kastamonu-Çankırı Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi içerisinde kalıyor.

Ilgaz, Karadeniz ile İç Anadolu bölgeleri arasındaki geçiş kuşağında. Alanda 37 endemik bitki türü bulunuyor. Ilgaz Dağı Milli Parkı'nın kuzeye bakan yamaçlarının alçak kesimleri genel olarak nemcil meşe ve karaçam ormanlarıyla kaplı.

  • 26
  • 40
Başkomutan - Afyon/ Kütahya/Uşak
Başkomutan - Afyon/ Kütahya/Uşak

Başkomutan Tarihi Milli Parkı içinde yer alan iki ana bölüm, Kocatepe ve Dumlupınar'daki savaş alanları, şehitlikler ve anıtları kapsıyor.

Kocatepe Afyon'da; Dumlupınar Afyon, Kütahya ve Uşak il sınırlarının birleştiği alanda. Başkomutan Tarihi Milli Parkı, 26-30 Ağustos 1922 tarihinde Büyük Taarruz'un gerçekleştiği alanlarda 1981 yılında ilan edildi. Milli parkın ana öğelerini tarihi olgular oluşturuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN