Arama

Büyüleyen tatil rotaları: Milli Parklar

Dört mevsimi bir arada yaşayan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan ülke topraklarımızın tamamı, birbirinden özel tabiat ve milli parkı da içinde barındırıyor. Zengin bir floraya sahip ve binlerce hayvanın yaşam alanı olan bu parklar, aynı zamanda birbirinden eğlenceli spor aktivitelerine de imkân tanıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, milli parklarımızın tanınırlığını artırmak ve daha detaylı bilgileri ilgililere sunmak amacıyla "Milli Parklar" uygulamasını hayata geçirdi. Bizler de, tabiatı ve tarihi güzellikleri ile büyüleyen milli parklarımızı sizler için derledik.

  • 27
  • 40
Beyşehir Gölü - Konya
Beyşehir Gölü - Konya

Bünyesinde sulak alanlar, adalar, ormanlar ve farklı ekosistemler barındıran hayati öneme sahip Beyşehir Gölü ve yakın çevresi, 1993 tarihinde milli park ilan edildi.

Beyşehir Gölü sularının maviliği, büyüklü küçüklü adaları, kumsalları, çevresindeki bitki örtüsüyle Türkiye'nin en güzel göllerinden biri. Tektonik kökenli bir çukurluğun içinde yer alıyor. Ama gölün biçimlenmesinde karstlaşma süreci de etkili.

Göl havzası çok sayıda bitki ve hayvan türü için ideal bir yaşam alanı. Göl ve yakın çevresi ormanlık alanlar, makilik alanlar, kültür alanları ile akarsular, sazlık ve bataklık alanlar gibi çok çeşitli bölümlerden oluşuyor. Beyşehir Gölü'ndeki irili ufaklı adalar kuşlara üreme ve beslenme olanağı sağlıyor.

  • 28
  • 40
Altınbeşik Mağarası - Antalya
Altınbeşik Mağarası - Antalya

Adını, bulunduğu Altınbeşik Tepesi'nden alan mağarada, güz aylarında birçok gölet oluşuyor. Bahar aylarında ise, debisi kuvvetli dereler akıyor.

Aslında daha kuzeydeki düzlüklerden yeraltına inen suların toplandığı bir yeraltı nehri Altınbeşik Mağarası; Büyük Düden, Oruç Düdeni ve Feyzullah Düdeni'nden gelen suları Manavgat Çayı'na boşaltıyor.

Altınbeşik Mağarası'nın toplam uzunluğu 2 bin 500 metre; girişe göre en yüksek noktası ise 101 metre. Mağara üç seviyeden oluşuyor. Üst seviye aktivitesini tamamen yitirmiş durumda, tabanında dikkati çekici büyük kaya blokları ile sarkıt ve dikitler bulunuyor.

  • 29
  • 40
Dilek Yarımadası - Aydın
Dilek Yarımadası - Aydın

Ege Denizi kıyısında, Aydın'ın Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırları içinde yer alan 27 bin 675 hektarlık alan milli park statüsü ile koruma altında.

Park alanının 10 bin 985 hektarı 1966'da milli park kapsamına giren Dilek Yarımadası'na ait. Yarımadanın güneyine bitişik Büyük Menderes Deltası'nın ise 16 bin 690 hektarlık kısmı 1994'te milli parka eklendi.

Milli park 95 familyaya ait tür, alttür ve varyete düzeyinde 804 taksona ev sahipliği yapıyor. Yarımada Akdeniz fl ora bölgesinde yer almasına karşılık birçok Avrupa Sibirya grubu türü de parkta yer alıyor. Milli park, Kuzey Anadolu ormanlarına özgü Anadolu kestanesi ve Türkiye'de az bulunan kartopu, Finike ardıcı, pirnal meşesi ve dallı servinin küçük topluluklar halinde yetiştiği tek yer.

  • 30
  • 40
Hatila Vadisi - Artvin
Hatila Vadisi - Artvin

Ormanlarla kaplı Hatila Vadisi, Artvin il merkezine 10 kilometre uzaklıkta. Alanı 17 bin 138 hektarı bulan vadi, 1994 yılında milli park ilan edildi. Birçok yan dere ile beslenen Hatila Vadisi yaklaşık 25 kilometre uzunluğunda. Görkemli bir topografyaya sahip vadinin orta kesimlerinde kanyon ve boğaz tipi vadi oluşumu bulunuyor.

Milli park, aralarında endemik türlerin de bulunduğu çok sayıda bitki ve hayvana ev sahipliği yapıyor. Hatila Vadisi'nin düşük yükseltilerinde yaprağını döken yayvan yapraklı bitkiler, yüksek kesimlerinde ise iğneyapraklı, her dem yeşil bitkilerden oluşan ormanlar bulunuyor. Vadinin Çoruh Nehri'ne bağlandığı kesimlerde fıstıkçamı (Pinus pinea) yayılış gösteriyor. Bir Akdeniz iklimi bitkisi olmasına rağmen fıstıkçamı bu yörede doğal olarak yetişiyor.

  • 31
  • 40
Honaz Dağı - Denizli
Honaz Dağı - Denizli

Ege Bölgesi'nin en yüksek noktası 2 bin 528 metreyle Honaz Dağı. Dik yapısıyla dikkat çeken ve biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir merkez olan Honaz, 1995 yılında milli park ilan edildi. Ardından 1998 yılında sınırları büyütülerek 10 bin hektara yaklaştı.

Alanda saptanan 993 bitki türünün 34'ü endemik. Honaz Dağı Milli Parkı sınırları içinde karaçam ve kızılçam yoğun olarak bulunuyor; yer yer meşe ve yüksek yerlerde ardıç ağacına da rastlanıyor.

Honaz Dağı Milli Parkı, yüzey şekilleri ve iklimi sayesinde kayak sporu için çok uygun. Delta kanat, yamaç paraşütü ve doğa yürüyüşleri de milli parkta yapılabilecek etkinlikler arasında. Bu nitelikleri sayesinde Birinci Dünya Hava Oyunları 1997 yılında Honaz Dağı'nda gerçekleştirilmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN