Büyüleyen tatil rotaları: Milli Parklar
Dört mevsimi bir arada yaşayan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan ülke topraklarımızın tamamı, birbirinden özel tabiat ve milli parkı da içinde barındırıyor. Zengin bir floraya sahip ve binlerce hayvanın yaşam alanı olan bu parklar, aynı zamanda birbirinden eğlenceli spor aktivitelerine de imkân tanıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, milli parklarımızın tanınırlığını artırmak ve daha detaylı bilgileri ilgililere sunmak amacıyla "Milli Parklar" uygulamasını hayata geçirdi. Bizler de, tabiatı ve tarihi güzellikleri ile büyüleyen milli parklarımızı sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 28.07.2018
17:58
Güncelleme Tarihi: 28.07.2018
18:12
Ormanlarla kaplı Hatila Vadisi, Artvin il merkezine 10 kilometre uzaklıkta. Alanı 17 bin 138 hektarı bulan vadi, 1994 yılında milli park ilan edildi. Birçok yan dere ile beslenen Hatila Vadisi yaklaşık 25 kilometre uzunluğunda. Görkemli bir topografyaya sahip vadinin orta kesimlerinde kanyon ve boğaz tipi vadi oluşumu bulunuyor.
Milli park, aralarında endemik türlerin de bulunduğu çok sayıda bitki ve hayvana ev sahipliği yapıyor. Hatila Vadisi'nin düşük yükseltilerinde yaprağını döken yayvan yapraklı bitkiler, yüksek kesimlerinde ise iğneyapraklı, her dem yeşil bitkilerden oluşan ormanlar bulunuyor. Vadinin Çoruh Nehri'ne bağlandığı kesimlerde fıstıkçamı (Pinus pinea) yayılış gösteriyor. Bir Akdeniz iklimi bitkisi olmasına rağmen fıstıkçamı bu yörede doğal olarak yetişiyor.
Ege Bölgesi'nin en yüksek noktası 2 bin 528 metreyle Honaz Dağı. Dik yapısıyla dikkat çeken ve biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir merkez olan Honaz, 1995 yılında milli park ilan edildi. Ardından 1998 yılında sınırları büyütülerek 10 bin hektara yaklaştı.
Alanda saptanan 993 bitki türünün 34'ü endemik. Honaz Dağı Milli Parkı sınırları içinde karaçam ve kızılçam yoğun olarak bulunuyor; yer yer meşe ve yüksek yerlerde ardıç ağacına da rastlanıyor.
Honaz Dağı Milli Parkı, yüzey şekilleri ve iklimi sayesinde kayak sporu için çok uygun. Delta kanat, yamaç paraşütü ve doğa yürüyüşleri de milli parkta yapılabilecek etkinlikler arasında. Bu nitelikleri sayesinde Birinci Dünya Hava Oyunları 1997 yılında Honaz Dağı'nda gerçekleştirilmişti.
Çanakkale'nin Ezine ilçesi sınırları içerisinde Çanakkale Boğazı'nın girişinde yer alan 13 bin 350 hektarlık alan 1996 yılında Troya Tarihi Milli Parkı olarak ilan edildi.
Bu tarihten itibaren "Homeros'un doğası" , ziyaretçilerin Troya kalesinden çevreye baktıklarında gördükleri doğal çevre koruma altına alındı.
Alan 1998 yılında "UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi" ne alındı. Troya örenyerini her yıl 500 binden fazla kişi ziyaret ediyor. Ayrıca her yıl on farklı ülkeden yaklaşık 60 bilim insanı yaz aylarında Troya'da bir araya geliyor.
Muğla iline bağlı Reşadiye Yarımadası üzerinde, Marmaris ilçesi sınırlarında yer alan yaklaşık 34 bin hektarlık alan 1996 yılında milli park ilan edildi. Milli Park hem deniz, hem orman alanlarına sahip olduğundan korunması deniz ve karasal biyolojik çeşitlilik için büyük önem taşıyor.
Alanda hâkim bitki türleri kızılçam, karaçam, sığla, dallı Akdeniz servisi, kermes meşesi, pırnal meşesi, boz pırnal meşesi, bodur ardıç, yabani zeytin, keçiboynuzu, sandal, menengiç, zakkum ve ladin. Milli parktaki 514 bitki türünden 54'ü endemik, 9'u yöresel endemik. Sığla ağacı ise alanın simgesel türü.
Küre Dağları – Kastamonu/Bartın
Küre Dağları dünyada eşine az rastlanır nemli karstik ormanları, bitki türü ve yaban hayatı zenginliğiyle ekolojik bakımdan önemi uluslararası düzeyde kabul edilmiş ender ormanlar arasında. Bu özelliklerinden dolayı Küre Dağları'nın batısında 37 bin hektarlık alan 2000 yılında milli park ilan edildi.
Avrupa'da acilen korunması gereken "100 Sıcak Nokta" dan biri Küre Dağları. Kayın, gürgen, kestane, akçaağaç, dişbudak, Uludağ göknarı, karaçam, sarıçam ormanlardaki ağaç türleri arasında. Önemli bitki alanı (ÖBA) ve önemli doğa alanı (ÖDA) da kabul edilen parkta 675 bitki türünün varlığı tespit edildi. "Doğal arboretum" olarak tanımlanan bölgede dev kayın ağaçları, doğal anıt olarak koruma altında.