Hangi bitki çayı neye iyi gelir?
Sonbahar mevsiminin başlaması ve havanın soğumasıyla birlikte, grip, nezle ve solunum yolları hastalıkları hızla yaygınlaşmaya başladı. Evde tedavide veya ilaçların yanında takviye olarak başvurduğumuz ilk yöntem ise, hiç şüphesiz bitki çayı tüketmek. Çok eski tarihlerden bu yana kullanılan bitki çayları, pek çok hastalığın tedavisinde adeta bir şifa deposu. Peki, hangi bitki çayının hangi hastalığın tedavisinde etkili olduğunu biliyor musunuz?
Giriş Tarihi: 25.09.2018
14:01
Güncelleme Tarihi: 25.09.2018
16:24
Sindirim sisteminin ilacı biberiye çayı
Biberiye çayı neye iyi gelir?
En çok hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılan biberiye çayı, hafızayı güçlendirir, konsantrasyonu arttırır.
Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandıran biberiye çayı, bağışıklık sistemini güçlendirir, kan dolaşımını arttırarak, beyin ve kalp gibi hayati organlara daha fazla oksijen taşınmasını sağlar.
Baş ağrısı ve migren ağrılarını hafifletmesi yönüyle de bilinen biberiye çayı, stresi azaltmaya yardımcı olur.
Enfeksiyon düşmanı kuşburnu çayı
Kuşburnu çayı neye iyi gelir?
Kan basıncını düzenleyen ve romatizma ağrılarını hafifleten kuşburnu çayı, kanserli hücrelerin yayılmasını yavaşlatır . Kötü kolesterolü düşürür, şeker hastalığına karşı koruma sağlar.
Yüksek miktarda C vitamini içerir, bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır, cilde doğal parlaklık verir, doğal bir antioksidandır, idrar yolu hastalıklarına karşı koruyucudur, idrar söktürücü olarak kullanılır.
Mide bulantısına nane çayı
Nane çayı neye iyi gelir?
Türk mutfağının vazgeçilmez bitkisi nane, antioksidan özelliğiyle virüs, tümör ve bakterilerle savaşarak vücudu korur.
Yatıştırıcı etkisiyle mide yanması, mide bulantısı gibi durumlarda olumlu etki yaratır. Reflü hastalarında mide ekşimesini azaltır.
İçeriğinde bulunan uçucu bileşenlerle boğazın yumuşamasına ve kuruluğun giderilmesine yardımcı olur.
Romatizma ağrıları için lavanta çayı
Lavanta çayı neye iyi gelir?
Tarih boyunca sinirleri yatıştırmak ve uyku bozukluklarını gidermek için kullanılan lavanta çayı, romatizma ağrılarını hafifletir.
Lavanta sadece çay formunda değil, yapraklarından elde edilen yağ ile kas ağrılarını hafifletmek, akne tedavisi, saç köklerini güçlendirmek, ağız kokusunu gidermek gibi farklı kullanım alanlarına da sahiptir.
Uyku getirmesi için halk arasında yastığa bir kaç damla lavanta yağı damlatmak oldukça popüler bir uygulamadır. Yine yağ olarak yanık ve açık yaraların temizlenmesinde kullanılır.
Bitki uzmanları lavanta yağını mantar enfeksiyonları, açık yaralar, sivilce, egzama tedavisi için tavsiye etmektedir. Yağ bu tip cilt hastalıklarında yayılmayı engeller ve cildin sorunlu bölgesinde gözle görülür iyileşme sağlar.
Tansiyonu düşüren rezene çayı
Rezene çayı neye iyi gelir?
Rezene çayını, herhangi bir rahatsızlığınız olmasa da B, C vitaminleri ile potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineralleri almak ve vücudunuzu güçlendirmek için tüketebilirsiniz. Özellikle C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirirken; kalsiyum, kemik yapısını destekleyen bir mineraldir.
Rezene çayı geleneksel olarak üst solunum yolu enfeksiyonu, sindirim güçlüğü, bağırsak parazitleri, çeşitli cilt hastalıkları ve bazı göz hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır.
Rezene içinde bulunan kimyasal bileşiklerin antibakteriyel ve antioksidan etkisi olduğu belirtilir. Aynı zamanda rezene kan basıncını azaltarak, tansiyonu düşürür. Vücutta biriken fazla suyu atmak için en etkili bir bitkidir.
Rezene çayının adet döngüsünü düzenler ve menstrüel krampları hafifletir. Araştırmalara göre rezene, adet döneminde şiddetli ağrılara yol açan jinekolojik bir rahatsızlık olan "dismenore" tedavisinde yararlıdır. Rahatsızlığı bulunan kişilerin baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve şiddetli yorgunluk gibi belirtilerinde azalma sağlanmıştır.