Osmanlıca dersleri III- Harflerin okunuşu
Kıymetli eserlerin gün yüzüne çıkması ve insanların tarihinin farkına varması ancak milletlerin kendi eserlerini okunmasıyla mümkündür. Buna istinaden de "Arap harfi bilmeyen bir genç için Türk tarihinde ve Türk edebiyatında orta seviyeyi bulacak kadar derinleşmek imkânsızdır" der Peyami Safa.
Giriş Tarihi: 11.02.2019
18:06
Güncelleme Tarihi: 11.02.2019
18:12
Osmanlı alfabesinde kimi harfler, Türkçe kelimelerde bugünkü alfabeden farklı olarak yalnızca kalın ünlülerle veya yalnızca ince ünlülerle kullanıldı. Burada ğ harfinin ince ve kalın hali gösterildi.
Osmanlı Türkçesi alfabesinde yer aldığı halde gayn harfi Türkçe kelimelerin başında kullanılmaz. Kalın gayn (غ) harfinin kelime içerisinde kullanımı, buradaki tabloda örnek kelimelerle gösterildi.
İnce gef (گ) harfinin kelime içerisinde kullanımı, buradaki tabloda örnek kelimelerle gösterildi.
Türkçe, ünlü ses bakımından zengin bir dildir. Türkçe de toplam 8 ünlü olmasına karşılık Arap alfabesinde üç ünlü ''a,i,u'' ve bunların uzunları ''â,î,û'' vardır. Bunların kısa olanları yazılmaz, uzun olanları ise و ,ە , ى harflerinden biriyle gösterilir. Türkçede de ünlü harfleri göstermek için bu harflerden yararlanırız. Bunlardan ا a ünlüsünü , ە ; e ünlüsünü ى ; ı ve i ünlülerini و; o,ö,u,ü ünlülerini göstermek için kullanılır. Aşağıdaki tablolarda ünsüz harflerin ünlü harflerle bitişmeleri ise örnek hecelerle ve okunuşlarıyla gösterildi.
Be(ب) harfi:
Tabloda be(ب) harfinin a, e, ü ve i ünlüleriyle bitişmesi ve okunuşları gösterildi. Alıştırma amaçlı verilen bu tabloda بو hecesi bu olarak okunabileceği gibi bü, bo ve bö olarak da okunabilir. Aynı şekilde بى hecesi bi olarak okunabileceği gibi bı olarak da okunabilir. Örnekler alıştırma amaçlı verildiği için buradaki okunuşlara uyulmalı.