Osmanlıca dersleri III- Harflerin okunuşu
Kıymetli eserlerin gün yüzüne çıkması ve insanların tarihinin farkına varması ancak milletlerin kendi eserlerini okunmasıyla mümkündür. Buna istinaden de "Arap harfi bilmeyen bir genç için Türk tarihinde ve Türk edebiyatında orta seviyeyi bulacak kadar derinleşmek imkânsızdır" der Peyami Safa.
Giriş Tarihi: 11.02.2019
18:06
Güncelleme Tarihi: 11.02.2019
18:12
Je (ژ) harfi:
Tabloda je (ژ) harfinin a, e, ü ve i ünlüleriyle bitişmesi ve okunuşları gösterildi. Alıştırma amaçlı verilen bu tabloda ژو hecesi jü olarak okunabileceği gibi ju, jo ve jö olarak da okunabilir. Aynı şekilde ژى hecesi ji olarak okunabileceği gibi jı olarak da okunabilir. Örnekler, alıştırma amaçlı verildiği için buradaki okunuşlara uyulmalı.
Sın (س) harfi:
Tabloda sın (س) harfinin a, e, ü ve i ünlüleriyle bitişmesi ve okunuşları gösterildi. Alıştırma amaçlı verilen bu tabloda سو hecesi sü olarak okunabileceği gibi sö olarak da okunabilir. Örnekler, alıştırma amaçlı verildiği için buradaki okunuşlara uyulmalı.
Şın (ش) harfi:
Tabloda şın (ش) harfinin a, e, ü ve i ünlüleriyle bitişmesi ve okunuşları gösterildi. Alıştırma amaçlı verilen bu tabloda شو hecesi şü olarak okunabileceği gibi şu, şo ve şö olarak da okunabilir. Aynı şekilde شى hecesi şi olarak okunabileceği gibi şı olarak da okunabilir. Örnekler, alıştırma amaçlı verildiği için buradaki okunuşlara uyulmalı.
Sad ( ص) harfi:
Tabloda sad (ص) harfinin a, e, u ve ı ünlüleriyle bitişmesi ve okunuşları gösterildi. Alıştırma amaçlı verilen bu tabloda صو hecesi su olarak okunabileceği şo olarak da okunabilir. Örnekler, alıştırma amaçlı verildiği için buradaki okunuşlara uyulmalı.
Dat (ض) harfi:
Tabloda dat (ض) harfinin a, e, ü ve i ünlüleriyle bitişmesi ve okunuşları gösterildi. Alıştırma amaçlı verilen bu tabloda ضو hecesi zu olarak okunabileceği gibi zü, zo ve zö olarak da okunabilir. Aynı şekilde ضى hecesi zı olarak okunabileceği gibi zi olarak da okunabilir. Örnekler, alıştırma amaçlı verildiği için buradaki okunuşlara uyulmalı.