Arama

Refah'ta en ağır gece

Filistinliler için "güvenli" olarak işaret edilen Refah kenti, artık güvenli değil. İşgalci İsrail'in 26 Mayıs gecesi yaptığı hava saldırısı ve ardından çıkan yangın sonucu 40'ı aşkın sivil hayatını kaybetti. İsrail'in yaptığı bu hain saldırıdan sonra dünyanın birçok yerinden tepki sesleri yükseldi. İşte, dün gece Refah'ta yaşananlar...

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail'in Refah kentinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına düzenlediği saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

"İşgalci İsrail'in, Refah kentinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına savaş uçaklarıyla düzenlediği saldırıyı şiddet ve nefretle kınıyorum. Uluslararası Adalet Divanının saldırıları durdurma kararını yok sayan İsrail'in, evlerinden edilen masum insanların kaldığı çadırlara saldırı düzenlemesi tek kelimeyle alçaklıktır. Yapılan bu hain ve kalleş saldırılar, İsrail'in bir devlet gibi değil terör örgütü gibi davrandığının en büyük kanıtıdır. İnsan haklarından bahseden ülkeler ve uluslararası mekanizmalar, işgalci İsrail'e karşı harekete geçmek için daha neyi beklemektedir? Daha kaç masum insan can vermelidir?"

Belçika Başbakan Yardımcısı Petra de Sutter, İsrail'in Refah'taki kampı bombalamasına "Bu savaş suçlarını tamamen durdurmalıyız" ifadeleriyle tepkisini gösterdi.

◾ Mısır Dışişleri Bakanlığı, "söz konusu bombardıman sonucu savunmasız Filistinlilerden yüzlerce kişi öldü veya yaralandı. Bu da uluslararası insancıl hukuka karşı yeni bir ihlaldir" açıklamasını yaptı.

Filistin'in simge şehirleri

📍 REFAH SINIR KAPISI

Gazze'nin hayata açılan noktası olan Refah Sınır Kapısı, adını Refah şehrinden almakta. Burası Mısır ile Gazze arasında bir geçiş yeri. Bu sınır kapısı 1979'daki Mısır-İsrail Barış Antlaşması ve 1982'deki İsrail'in Sina'dan çekilmesinin ardından sınır belirlendi ve inşasına başlandı.

◾ Refah şehri, 2005'ten 2006 senesine kadar İsrail kontrolündeydi. 2006'da Hamas'ın şehri kontrol altına almasıyla sınır kapatıldı.

  • 10
  • 10

◾ Gazze'ye bu kapıdan yardımlar yapılmak istense de Birleşmiş Milletler, yönetimin el koyduğu bahanesiyle buradaki geçişleri durdurdu.

2011 senesinde Mısır, Muhammed Mursi yönetimine geçti. Refah'tan geçişler eski düzenine dönmeye başladı fakat bu çok sürmedi. 2013 yılında Mısır ordusunun yönetime el koymasıyla birlikte Refah Sınır Kapısı tekrar kapatıldı. O günden beri de bir açılan bir kapanan Gazze'nin hayat kapısı, 7 Ekim 2023 itibariyle tamamen kapatıldı.

5 başlıkta Filistin meselesi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN