Arama

Gazze Soykırımı'nda öne çıkan 11 katliam

Tam bir sene önce dünyanın gözü önünde vahşi, işgalci ve iki yüzlü İsrail tüm gücüyle milyonlarca insanın yaşadığı Gazze'ye saldırmaya başladı. İşgalciler geçen bir yıl süresince onlarca hak ihlali yaparken hafızalardan silinmeyecek vahşiliklere imza attılar. Bu saldırılarda binlerce masum Filistinli şehit olurken, binlercesi de yaralandı. Tüm dünya vicdanının başkenti olan Gazze'de saldırılar halen devam ediyor.

Şifa Hastanesi Katliamı

◾ İşgalci güçler, 8 Mart - 1 Nisan 2024 tarihleri arasında Gazze kentindeki Şifa Hastanesi'nde iki hafta süren uzun kuşatma sırasında hastane içinde ve çevresinde 400 Filistinliyi iehit etti.

◾ İsrail ordusunun saldırılarından sonra çekildiği hastane kompleksinin içinde 3 toplu mezar bulundu. İsrail ordusu, operasyonun sona ermesinin ardından 200 "teröristi" öldürdüğünü, "Hamas" ve "İslami Cihad" hareketlerine mensup 500 kişiyi gözaltına aldığını iddia etti.

◾ Hamas'a göre ise, İsrail'in Şifa Hastanesi ve çevresine yönelik devam eden saldırılarının, askeri hedeflerine ulaşmadaki "başarısızlığını" örtbas etme girişimiydi.

Nabulsi Kavşağı Katliamı

◾ İigalciler, 29 Şubat 2024'te Gazze kentinin güneyinde, Gazze Şeridi'ni kuzeyden güneye bağlayan Reşid Caddesi üzerindeki Nablusi Kavşağı'nda insani yardım bekleyen Filistinlileri bombalayarak ve ateş açarak hedef aldı. İsrail ordusu "Un Katliamı" olarak da bilinen katliamda 118 kişiyi şehit etti, 760 kişiyi de yaraladı.

Gazze'deki hükümet, İsrail'in insani yardım bekleyenlere yönelik saldırısının "kasıtlı ve planlı" olduğunu vurgulayarak, "İşgal ordusu bu kişilerin, bölgeye insani yardım almak için geldiklerini biliyordu ancak onları soğukkanlılıkla öldürdü." ifadelerini kullanmıştı.

◾ O bölgede kendilerine uygulanan kuşatma sonrası un ve gıda sıkıntısı nedeniyle şiddetli açlık çeken Filistinliler İsrail güçlerinin Gazze kentinin batısında kurduğu kontrol noktasından geçmek için yardım bekliyorlardı.

FİLİSTİNLİLERİN KATİLİ: ARİEL ŞARON

  • 8
  • 11
El-Fahura Okulu Katliamı
El-Fahura Okulu Katliamı

El-Fahura Okulu Katliamı

◾ İşgalci İsrail ordusu 18 Kasım 2023'te Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) bünyesindeki, çok sayıda kişinin sığındığı El-Fahura Okulu'nu bombaladı.

◾ İsrail saldırısında 200'den fazla kişinin şehit olduğu ve yaralandığı bildirilirken, okul koridorlarında kalan cenazeleri çıkarmada büyük zorluklar yaşandı.

◾ Gazze'de Filistinliler, uluslararası insani hukuk kapsamında korunduğunu düşündükleri okullara sığındı ancak İsrail bombaları onları orada da buldu. Saldırının ardından Hamas'tan yapılan açıklamada, "Bu katliamın hesabını işgalciye soracağız." denildi.

  • 9
  • 11
Cibaliya Katliamı
Cibaliya Katliamı

Cibaliya Katliamı

◾ İsrail savaş uçakları, 31 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki kalabalık bir yerleşim bölgesini hedef alarak çoğu çocuk ve kadın olmak üzere bin Filistinliyi şehit etti ve yaraladı.

◾ İigalciler, Cibaliya Mülteci Kampı'nda "büyük çaplı" bir saldırı düzenlediğini itiraf etti. Ordu, Kassam Tugayları'na bağlı Cibaliya taburunun komutanı İbrahim el-Biyari'ye suikast düzenlediğini iddia etti ancak El Biyari bunu yalanladı.

76 YILDIR SÜREN 'BÜYÜK FELAKET': NEKBE

  • 10
  • 11
Aziz Porphyrius Kilisesi Katliamı
Aziz Porphyrius Kilisesi Katliamı

Aziz Porphyrius Kilisesi katliamı

◾ İnşa tarihi 425 yılına uzanan Gazze'deki Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ne, İsrail'in saldırıları nedeniyle yerlerinden olan yüzlerce Hristiyan ve Müslüman sığınmıştı.

◾ İşgalciler 20 Ekim 2023 tarihinde Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ni kanlı bir şekilde hedef aldı. İsrail'in 17 Ekim'de bombaladığı el-Ehli Baptist Hastanesi'nin yakınlarında bulunan kilisede 18'i Hristiyan Gazzeli olmak üzere 20 kişi vefat etti.

◾ İsrail ordusu o dönemde uçaklarının Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi yakınındaki Zeytun bölgesindeki Hamas komuta ve kontrol merkezini bombaladığını iddia ederken, Gazze'deki hükümetin medya ofisi ordunun onlarca Hıristiyan aileyi içinde barındıran kiliseyi bombaladığını açıkladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN