Arama

"İçimizi dışımızla denk hale getirmemiz lazım"

7 Ekim'den bu yana yaşanan soykırım vahşeti, 75 yıllık bir davanın izlerini taşıyor. Herkes bir şekilde elini taşın altına koymaya çalışıyor, çabalıyor. Bu noktada yol göstermeye yardımcı olacak kişiler ilk olarak aklımıza geliyor. Bizler de; Gazze'de yaşanan katliama Müslümanlar olarak nasıl ses çıkarabiliriz, boykotu yaşamımızda nasıl uygulayabiliriz, çocuklarımıza Kudüs bilincini nasıl aşılayabiliriz" sorularını Merve Safa Erbaş Likoğlu'na sorduk.

Betül Sav: Kudüs sevgisini çocuklara, etrafımıza nasıl aşılayabiliriz?

Merve Safa Erbaş Likoğlu: Şimdi bir zamanlar ev okulu diye bir tabir attılar ortaya. Çok da hoş bir tabir oldu. Hanımefendiler bir araya geliyorlar. İşte, çocuklar okuldan çıkıyor. Diyelim ki çarşamba günü ve senin evinde toplanıyoruz ve sen yemeği, içmeyi hazırlıyorsun. Biz de çocukları getiriyoruz. Aramızdan formasyonu olan bir tanesi de çocuklara belli konuları anlatıyorlardı. Bunu aktif hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için herhangi bir izne ihtiyacımız yok. Çocuklar bizim. Yapan biziz. Yani kimse bizim elimizden tutmuyor. Kimse bize bunu yapamıyorsun demiyor. Evlerimiz bizim hakimiyet alanlarımız. Evlerimizi aktif kullanmamız gerekiyor bu noktada.

Eve çocuklar girdiğinde güzel koku sıkılacak, evde çocuklar oynarken onlarla güzel konuşulacak, onlara güzel bakılacak. Çocuklar tatlı bir şeyler yiyecekler. Zihinlerinde o an güzel kalacak ve "çocuklar biliyor musunuz orada çocuklar ölüyor orda neler oluyor bir bilseniz" şeklinde değil "masallaştırarak" masallarda hep bir kötü karakter vardır. Kötü karakteri de koyarak ve masalın sonunu da mutlu bitirerek anlatacağız; çünkü bizim masalımızın sonu Allah'ın izniyle cennette bitecek.

Allah sonumuzu hayr etsin ama oradaki kardeşlerimizin şehadetlerini gördüğümüz için sonuç itibariyle diyoruz ki; masalın sonu güzel bitti. Kim kazandı? Muhakkak ve muhakkak o şehit kazandı. Çocuğa bu şehit kavramını çok erken vermeden, masalın sonunu güzel bitirerek anlatmak lazım. Kudüs şarkıları muhakkak söyletmek lazım. Anneler için sıfır maliyet ama bol sevaplı bir girişim.

Betül Sav: Biz Müslümanlar neler yapabiliriz, neler okuyabiliriz, nasıl kendimizi geliştirebiliriz?

Merve Safa Erbaş Likoğlu: İki isim veriyorum. Taha Kılınç, Zahide Tuba Kor. Her yazdıkları okunacak bu konuda. Çok derin yazıyorlar ama akademik seviyede bırakmıyorlar. Halkın anlayabileceği şekle getiriyorlar. Allah onlardan razı olsun, benim iki takip ettiğim isim. Romantik olmayan, umutsuz olmayan. Bu isimlerin her yazdığı okunacak her söylediği bilinecek inşallah.

Betül Sav: Bir öngörünüz var mı? Hem Türkiye bazında hem Kudüs ilişkilerine dair?

Merve Safa Erbaş Likoğlu: Ben Müslümanım. Ben Müslüman olduğum için ümit doluyum. Ümidim elbette ki Rabbime duam; iki kere gittim üçüncü kez gidemedik oraya ve birçok Müslüman kardeşimle gidebilmek, görebilmek. Allah'ın bana fethi görmeyi nasip etmemesini de Allah'a bir üzgünlük belirterek ifade etmem. Çünkü 75 yıldır orada bunu bekleyen kişiler varken; 10 yaşında diyelim ki Nekbe'yi yaşamış birisi şu an 85 yaşında iken ar ediyorum, Allah'ım bana göstermezsen olmaz demeye ama ısrarla duaya devam ediyorum. Sabrın tam Türkçesi bence ısrardır. Israr ile devam edelim inşallah dualarımıza.

🔹 Merve Safa Erbaş Likoğlu'nun "Dinimizi nasıl öğrenelim?" minvalinde hazırladığı içeriği okumak için TIKLAYIN

Editör:
Betül Sav, Esma Şekerci

Merve Safa Erbaş Likoğlu kimdir?

🔹 1984 yılında, İstanbul Fatih'te dünyaya geldi. Küçük bir kız çocuğu iken bulduğu her yazılı kağıdı okur, bulduğu her boş kağıdı yazarak doldururdu. İmam-Hatip Orta-Okulunu ve İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğrenim gördü. Ardından on yıl Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Kuran Kursu Öğreticiliği yaptı. Neredeyse her yaştan insanın Kur'an öğrenmesine rehberlik ettiği bu vazifeyi çok sevdi. Dört yılı aşkındır aynı kurumda Vaiz olarak görev yapıyor. Kurslarda, Halk Eğitim Merkezlerinde, Orta Okullarda, Liselerde, Fakültelerde, Kütüphanelerde, Toplantı salonlarında İslam'ı anlatıyor. Halen okumayı ve yazmayı çok seviyor. Zevci ve dört çocuğu ile hayatı paylaşıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN