Arama

Şehitler Tepesi ne demek, hikayesi nedir?

Şehitler tepesi toprağını kahramanlar beklerken, bir bayrak da dalgalanmak için rüzgarını bekliyor. Eğer biz bugün ay yıldızlı bayrağımızın altında özgürce nefes alıyorsak, minarelerimizden ezanlar beş vakit okunmaya devam ediyorsa, bunu şehitlerimize, gazilerimize ve onların yolundan giden kahramanlarımıza borçluyuz. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuşmalarında sık sık dile getirdiği "Şehitler tepesi" ifadesi, işte bu nedenle önemli. Usta şair Arif Nihat Asya'nın "Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor" şiirine gönderme anlamı da taşıyan "şehitler tepesi"nin İslam kültüründeki yerini derledik.

  • 9
  • 10
Alimler şehitlik mertebesi hakkın ne söyler?
Alimler şehitlik mertebesi hakkın ne söyler?

Alimler, şehid isminin temel manasının "bilen" olduğunu ve şahitden daha zengin bir muhtevaya sahip bulunduğunu ifade eder. Şehîd "müşahede yoluyla meydana gelmiş ilme sahip olan varlık" demektir. Buradaki müşahede İbnü'l-Arabî'ye göre işitme dışındaki duyu vasıtalarıyla elde edilen bilgidir. Allah'ın hem gizli hem de aşikar olanı bildiğini ifade eden ayetler şehid isminin muhtevasına duyular ötesini de katmakta ve ona "her şeyi asli hüviyetiyle tam olarak bilen" manasını kazandırmaktadır.

Bazı alimler şehid isminin "şahit olmak, tanıklık etmek" anlamına da gelebileceğini belirtmiş ve bu tanıklığın ahiret hayatında sorguya çekilecek insanların dünyadaki davranışlarıyla ilgili olacağını söylemiştir. Bunun yanında şehîdin "kendisine şahitlik edilen" (meşhûd) manasında kullanılması da muhtemeldir, çünkü müminler Allah'ın birliğine tanıklık etmektedir. Bu görüş zât-ı ilâhiyyeye doğrudan bir nitelik atfetmemekte, "tapınılan" anlamındaki mâbud kelimesinde olduğu gibi yaratılmışlara özgü bir sıfata zât-ı ilâhiyyenin konu teşkil ettiğini belirtmektedir.

  • 10
  • 10
"Siz kimi şehit sayıyorsunuz?"
Siz kimi şehit sayıyorsunuz?

Bir seferinde Hz. Peygamberin "Siz kimi şehit sayıyorsunuz?" sorusuna sahabenin "Allah yolunda öldürülenler şehittir." diye cevap vermeleri, onların da şehitliği bu dar manada anladıklarını veya kelimenin önceleri böyle anlaşıldığını göstermektedir. Hz. Peygamber, aldığı bu cevap üzerine şehit kelimesinin kapsamının daha geniş olduğunu belirtip "Kim Allah yolunda öldürülürse şehittir. Kim Allah yolunda ölürse şehittir. Kim tâûn (vebâ, bulaşıcı hastalık) sebebiyle ölürse şehittir. Kim karın (hastalığı) sebebiyle ölürse şehittir." demiştir.

DÜNYA VE AHİRET HÜKÜMLERİ BAKIMINDAN ŞEHİTLİK MAKAMI

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN