Türkiye’nin yetiştirdiği ve geleceğe yön verecek neferler
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki 9 ayrı kurula atanan 76 isim Resmi Gazete'de yayımlandı. Atanan isimler arasında Alev Alatlı, Murat Bardakçı, Prof. Dr. Teoman Duralı, Rasim Özdenören, Prof. Dr. Burhanettin Duran ve Prof. Dr. Ümit Meriç gibi önemli isimler bulunuyor.
Giriş Tarihi: 09.10.2018
19:04
Güncelleme Tarihi: 10.10.2018
12:27
AYŞE TÜRKMENOĞLU
Ayşe Türkmenoğlu, 20 Mart 1965'te Konya'da doğdu. Babasının adı Sırrı, annesinin adı Hadiye'dir. Avukat; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Serbest avukatlık yaptı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev aldı. 23. Dönemde Konya Milletvekili seçildi. Türkmenoğlu, evli ve 1 çocuk annesidir.
PROF . DR. BURHAN KUZU
Burhan Kuzu, 1 Ocak 1955'te Kayseri Develi'de doğdu. Babasının adı Ali Rıza, annesinin adı Zahide'dir. Anayasa Hukukçusu ve Öğretim Üyesi Prof. Dr.; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını aynı fakültede tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak ders verdi. 1989'da doçent, 1998'de profesör oldu. Paris Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesinde araştırmalar yaptı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. Polis okullarında uzun süre derslere girdi.
Çeşitli sivil toplum örgütlerinde yönetici olarak çalıştı. Hukuk, çevre bilimi ve bilinci hakkında eserleri, yazıları, araştırma ve makaleleri yayınlandı. Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyesi oldu. 22 ve 23. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. Her iki dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevinde bulundu. 24. Dönemde Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevini yeniden üstlendi. Halen AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliği yapmaktadır. İyi düzeyde Fransızca bilen Kuzu, evli ve 2 çocuk babasıdır.
HASAN NURİ YAŞAR
Gümüşhane'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu (1987). Aynı yerde Anayasa Hukuku Asistanı olarak akademik hayata başladı (1988). Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi'nde (Anayasa Hukuku-1991) yaptı ve doktoraya başladı.
1991-2012 yılları arasında Sorbonne, Robert Schuman (Fransa), Karlsruhe (Almanya), Cambridge, Oxford, LSE (İngiltere) Üniversitelerinde yaklaşık her yıl düzenli biçimde akademik ziyaret ve araştırmalarda bulundu.Çok sayıda sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen toplantılarda ve TV programlarında bilimsel içerikli tartışmalara katıldı. Uluslararası Sempozyumlarda konuşmacı ve yönetici olarak yer aldı. Yerel yönetimlerde hizmetiçi konferans ve eğitim çalışmalarına destek; siyaset akademilerinde dersler verdi. Akademik çalışmaları ve katıldığı sosyal etkinlikler yoluyla demokratik, şeffaf, hesap verebilir ve liyakat ilkesine bağlı 'iyi idare' arayışının sürdürülmesine; ifade, din - vicdan ve girişim özgürlükleri ile 'hukukunun üstünlüğü' anlayışının geliştirilmesine katkıda bulunmaya çalıştı.
Yayımlanmış dört kitabı [İdare Hukuku, İmar Hukuku, İdari Yargı - Yargısal Emir, Eğitim Hakkı ve Özgürlüğü]; Fransızca ve Türkçe çok sayıda makalesi bulunmaktadır.
MEHMET UÇUM
19 Mayıs 1965 Kars doğumludur. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiştir. Yirmi yedi yıldır İstanbul'da serbest avukat olarak çalışmaktadır. Ağırlıklı çalışma alanı iş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku olmuştur. Basın Hukuku, Ceza Hukuku, Tazminat Hukuku, İdare Hukuku, Fikri Haklar ve Politik Anayasa Hukuku alanında çalışmalar yürütmüştür.
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi Bölümünde yüksek lisans çalışması yapmıştır. "Türkiye İş Hukukunda Arabuluculuk" konulu yüksek lisans tezi kitap olarak yayınlanmıştır. Aynı yerde doktora çalışması yapmıştır. Doktora yeterliliği sınavını vermiştir. Bitirme aşamasında olduğu doktora tez çalışması "İş Güvencesinin Kapsamı" konuludur. İş hukuku alanında yayınlanmış kitapları ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Basın Hukuku alanında Galatasaray Üniversitesi tarafından yayınlanan ortak bir kitabın yazarlarındandır. Politik Anayasa Hukuku, Ceza Hukuku, Fikri Haklar, AB-Türkiye Ortaklık Hukuku, Çocuk Hakları ve Dernekler Hukuku alanlarında da yayınlanmış makaleleri vardır. On üç yıldır yayın hayatında olan Legal İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku isimli hakemli Derginin başlangıçtan itibaren Yayın Yönetmenidir. Legal İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukukuna İlişkin Yargı Kararları ve İncelemeleri Dergisi'nin editörlüğünü ve yazarlığını yapmıştır.
MUSTAFA AKIŞ
1981 yılında Beyşehir'de doğan Mustafa Akış öğrenim hayatına Gazi İlkokulunda başlamış; ardından Beyşehir Ali Akkanat Anadolu Lisesi'ni ikincilikle bitirmiş ve kazandığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Ankara yılları başlamıştır. Siyasete de bu yıllarda adım atan Akış, ilk siyasi tecrübesini de Ak Parti'de edinmiştir. Ak Parti'yi kendisi de "içerisine doğduğumuz ve sokaklarında büyüdüğümüz partimiz" sözleriyle tanımlamaktadır. Gençlik Kolları Genel Merkezi'nde Tanıtım-Medya Başkanlığı ve Seçim İşleri Başkanlığı ve Genel Merkez Seçim Koordinasyon Merkezi Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüten Mustafa AKIŞ 2011 seçimlerinde Ak Parti Konya Milletvekili seçilmiştir. Mecliste İçişleri Komisyonu ve Milli Savunma Komisyonu üyeliklerini bir arada yürütmektedir. Mecliste iki komisyonda birden görev alan nadir vekillerden biri olan Mustafa AKIŞ ayrıca genç yaşta Silah Kanunu gibi kritik bir Kanun'un yasalaşma sürecinde Alt Komisyon Başkanlığını da yürütmüştür.