Arama

TUSAŞ nedir ve neden önemli?

Savunma sanayimizdeki yerlilik oranının yükselmesinde büyük rol sahibi olan, savunma ve havacılık alanlarında en çok ihracat yapan şirket konumundaki TUSAŞ, 23 Ekim'de teröristler tarafından hedef alındı. Ürettiği HÜRJET, KAAN, HÜRKUŞ, ATAK, AKSUNGUR gibi hava araçlarıyla tanınan TUSAŞ, 1973 yılında ülkemizin savunma sanayi alanındaki dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuştu. Peki, TUSAŞ nedir ve neden önemli? Sizler için araştırdık.

  • 13
  • 32
ANKA
ANKA

ANKA

◾ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii mühendisleri tarafından tasarlanan ve birçok yerli alt yüklenici firmanın da görev aldığı Türk İnsansız Hava Aracı "ANKA" montaj ve üretimi tamamlandıktan sonra, 16 Temmuz 2010 tarihinde Türk Havacılık Uzay Sanayii tesislerinde hangardan çıkmıştı.

◾ Hangardan çıktıktan sonra motoru da çalıştırılan ANKA, kendi kategorisinde dünyanın en iyi operatif sistemi olmayı hedeflemekte. 30 Aralık 2010 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştiren ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemi için Ekim 2013'te 10 uçaklık seri üretim sözleşmesi (ANKA-S) imzalanmıştı.

BİLİME YÖN VEREN MÜSLÜMAN ALİMLER VE İCATLARI

  • 14
  • 32
TUSAŞ nedir ve neden önemli?

◾ ANKA-S Projesi'nde çalışmalar başarı ile tamamlandı. ANKA İnsansız Hava Aracı, 2014 yılından bu yana, dünyanın önemli fuarları arasında gösterilen ILA Berlin Airshow, Farnborough Airshow ve Paris Airshow'da statik alanda sergilendi.

◾ Yüksek göreve hazırlık oranıyla ANKA filoları farklı son kullanıcıların envanterinde yerini almış olup Ocak 2024'de 230.000+ saati aşan uçuş süresine sahipti.

  • 15
  • 32
AKSUNGUR İHA
AKSUNGUR İHA

AKSUNGUR İHA

Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli AKSUNGUR İHA Sistem kesintisiz, gündüz/gece İstihbarat Gözetleme, Keşif ve Taarruz Görevleri için EO/IR, SAR ve SIGINT faydalı yükleri ve çeşitli havadan yere silahlarla icra eden Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı bir İnsansız Hava Aracı Sistemi.

NURİ DEMİRAĞ'IN İLKLERİ... ✈

  • 16
  • 32

◾ AKSUNGUR 40.000 ft'e kadar uzun süreli operasyonlara imkan veren iki adet çift turbo şarjlı dizel motora sahip. Kasım 2023'te ilk kez TEI-PD170 millî motor ile uçuş gerçekleştiren AKSUNGUR, 30.000 ft.'e ulaştı. Milli motorla testlerine devam eden AKSUNGUR, 41 saat havada kalma başarısını elde etti.

  • 17
  • 32
ANKA-III
ANKA-III

ANKA-III

Mart 2023'te ilk motor çalıştırmasını yapan ANKA-III İnsansız Savaş Uçağı 28 Aralık 2023 tarihinde ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirmişti. Tamamen otonom olarak icra edilen uçuş 1 saati aşkın sürdü. ve uçuş sırasında bütün kontrollerinin yapılmasının ardından otomatik iniş yapıldı.

Otonom ne demek?

Bağımsız hareket edebilme kabiliyeti.

◾ Uçan kanat konfigürasyonunun sağladığı düşük görünürlük, turbofan motorun getirdiği yüksek hız ve dâhilî istasyonlardaki yüksek taşıma kapasitesi ile önemli bir fark yaratan ANKA-III İnsansız Savaş Uçağı ülke savunmasına büyük bir güç katacak.

MÜSLÜMAN BİLİM ADAMLARI VE BULUŞLARI

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN