Arama

TUSAŞ nedir ve neden önemli?

Savunma sanayimizdeki yerlilik oranının yükselmesinde büyük rol sahibi olan, savunma ve havacılık alanlarında en çok ihracat yapan şirket konumundaki TUSAŞ, 23 Ekim'de teröristler tarafından hedef alındı. Ürettiği HÜRJET, KAAN, HÜRKUŞ, ATAK, AKSUNGUR gibi hava araçlarıyla tanınan TUSAŞ, 1973 yılında ülkemizin savunma sanayi alanındaki dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuştu. Peki, TUSAŞ nedir ve neden önemli? Sizler için araştırdık.

  • 23
  • 32
T625 GÖKBEY
T625 GÖKBEY

T625 GÖKBEY

◾ Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platform ile karşılanması hedefiyle yürütülmekte olan Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile TUSAŞ tarafından başlatılmıştı.

◾ En zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet gösterebilecek olan T625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, milli imkan ve kabiliyetler kullanılarak tasarlandı ve üretildi.

İSLAM UYGARLIĞINDAN OSMANLI'YA ASTRONOMİ HAKKINDA 20 İLGİNÇ BİLGİ

  • 24
  • 32

◾ Yerli imkanlarla geliştirilip üretilen ilk Genel Maksat Helikopteri T625 GÖKBEY ilk uçuşunu 6 Eylül 2018 saat 06:00'da başarıyla gerçekleştirmiş olup 19 Nisan 2023 tarihinde T625 GÖKBEY helikopteri P1 Prototipi TEI tarafından millî imkânlarla geliştirilen ve üretilen TS1400 Turboşaft Motorları ile ilk test uçuşunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmişti.

  • 25
  • 32
KAAN
KAAN

TUSAŞ'ın en önemli projelerinden biri olan KAAN, uzun yıllardır kullanılan F-16 savaş uçaklarının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinden çıkarılması sonucunda ortaya çıkmış bir projedir.

◾ 5. nesil çok rollü savaş uçağı olan KAAN, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlayacak.

◾ KAAN, 21 Şubat 2024 tarihinde saat 08:50'de ilk uçuşunu gerçekleştirerek 13 dakika havada kaldı. Bu uçuşta 8000 feet irtifaya çıktı ve 230 knot hıza ulaştı.

OSMANLI'DA BİLİMİN TEMELLERİNİ ATAN ALİM

  • 26
  • 32
TÜRKSAT 6A Yerli haberleşme uydusu
TÜRKSAT 6A Yerli haberleşme uydusu

TÜRKSAT 6A Yerli haberleşme uydusu

◾ TUSAŞ, TÜRKSAT'ın talebi doğrultusunda resmi olarak 15 Aralık 2014'te bir uydu çalışmasına başladı. 9 Temmuz 2024 tarihinde uzaya gönderildi.

◾ 16 Ku-Bant alıcı/verici (transponder) taşıyacak TÜRKSAT 6A Uydusu'nun, teknolojik yetkinliği ile ülkemize güvenli veri iletişimi alanında önemli oranda kapasite artırımı ve kritik avantajlar getirmesi hedeflenmektedir.

  • 27
  • 32
GÖKTÜRK-1
GÖKTÜRK-1

GÖKTÜRK-1

SSB tarafından yürütülen ve ana yükleniciliği Telespazio-İtalya (TPZ) ve Thales Alenia Space-Fransa (TAS-F) firmaları sorumluluğunda olan yüksek çözünürlüklü Elektro-Optik (E/O) kamera taşıyan GÖKTÜRK-1 Yer Gözlem ve Keşif Uydusu Aralık 2016'da Fransız Guyanası'ndan uzaya başarıyla fırlatılmıştı.

GÖKTÜRK-1 Projesi kapsamında TUSAŞ, Ana Yüklenici Telespazio-İtalya (TPZ) ile Thales Alenia Space-Fransa (TAS-F)'e karşı sorumlu olduğu birçok iş paketine doğrudan katılım sağlamıştı. Doğrudan katılım kapsamındaki faaliyetlerine ilave olarak, GÖKTÜRK-1 Uydusu'nun bazı uçuş bileşenleri de TUSAŞ tarafından TUSAŞ tesislerinde üretilmişti.

BİLİM VE TEKNOLOJİDE ÇIĞIR AÇAN OSMANLI ÂLİMLERİ

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN