Arama

TUSAŞ nedir ve neden önemli?

Savunma sanayimizdeki yerlilik oranının yükselmesinde büyük rol sahibi olan, savunma ve havacılık alanlarında en çok ihracat yapan şirket konumundaki TUSAŞ, 23 Ekim'de teröristler tarafından hedef alındı. Ürettiği HÜRJET, KAAN, HÜRKUŞ, ATAK, AKSUNGUR gibi hava araçlarıyla tanınan TUSAŞ, 1973 yılında ülkemizin savunma sanayi alanındaki dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuştu. Peki, TUSAŞ nedir ve neden önemli? Sizler için araştırdık.

  • 26
  • 32
TÜRKSAT 6A Yerli haberleşme uydusu
TÜRKSAT 6A Yerli haberleşme uydusu

TÜRKSAT 6A Yerli haberleşme uydusu

◾ TUSAŞ, TÜRKSAT'ın talebi doğrultusunda resmi olarak 15 Aralık 2014'te bir uydu çalışmasına başladı. 9 Temmuz 2024 tarihinde uzaya gönderildi.

◾ 16 Ku-Bant alıcı/verici (transponder) taşıyacak TÜRKSAT 6A Uydusu'nun, teknolojik yetkinliği ile ülkemize güvenli veri iletişimi alanında önemli oranda kapasite artırımı ve kritik avantajlar getirmesi hedeflenmektedir.

  • 27
  • 32
GÖKTÜRK-1
GÖKTÜRK-1

GÖKTÜRK-1

SSB tarafından yürütülen ve ana yükleniciliği Telespazio-İtalya (TPZ) ve Thales Alenia Space-Fransa (TAS-F) firmaları sorumluluğunda olan yüksek çözünürlüklü Elektro-Optik (E/O) kamera taşıyan GÖKTÜRK-1 Yer Gözlem ve Keşif Uydusu Aralık 2016'da Fransız Guyanası'ndan uzaya başarıyla fırlatılmıştı.

GÖKTÜRK-1 Projesi kapsamında TUSAŞ, Ana Yüklenici Telespazio-İtalya (TPZ) ile Thales Alenia Space-Fransa (TAS-F)'e karşı sorumlu olduğu birçok iş paketine doğrudan katılım sağlamıştı. Doğrudan katılım kapsamındaki faaliyetlerine ilave olarak, GÖKTÜRK-1 Uydusu'nun bazı uçuş bileşenleri de TUSAŞ tarafından TUSAŞ tesislerinde üretilmişti.

BİLİM VE TEKNOLOJİDE ÇIĞIR AÇAN OSMANLI ÂLİMLERİ

  • 28
  • 32

GÖKTÜRK-1 Uydu Sistemi; coğrafi kısıtlama olmaksızın Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkân tanımakta; aynı zamanda pek çok sivil uygulama alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak kapasiteyi kullanıcılarına sunmakta.

◾ GÖKTÜRK-1 Uydusu'nun fırlatılması ve Aralık 2018'de son kullanıcıya devredilmesini müteakip Teknik Destek ve Entegre Lojistik Destek hizmetleri kapsamında, GÖKTÜRK-1 Sistemi'nin işletilmesi, bakım veya onarım faaliyetleri ile uydu platformu ve görev yükü seviyesi mühendislik desteği TUSAŞ tarafından sağlanmakta.

  • 29
  • 32
GÖKTÜRK-2
GÖKTÜRK-2

GÖKTÜRK-2

◾ Türkiye'nin İlk Yüksek Çözünürlüklü Yer Gözlem Uydusu GÖKTÜRK-2, Türk mühendislerince tasarlanmış ve 2012 yılında gerçekleştirilen fırlatma operasyonu ile görev yörüngesine yerleştirilmişti.

GÖKTÜRK-2 Uydu Sistemi'ne ilişkin tasarım, üretim ve test süreçlerindeki tüm mühendislik faaliyetleri milli olarak gerçekleştirilmişti.

  • 30
  • 32

GÖKTÜRK-2 Projesi kapsamında; uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkân ve kabiliyetlerle karşılanması hedeflenmişti.

◾ Gelinen durum itibariyle bu hedeflere ulaşıldı, TUSAŞ bünyesinde Ülkemizin gelecekteki uydu projelerinde görev alacak uzman insan gücü yetişti, uydu ve ekipman seviyesi tasarım, analiz, üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerine yönelik altyapı ve kabiliyetler kazanıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN