Arakanlı Müslümanların yaşadıkları korkunç günler
Myanmar'da ordu ve Budist grupların baskı, zulüm ve katliamlarına maruz kalarak ana vatanlarından göç etmeye mecbur bırakılan Arakanlı Müslümanlar, yaşadıkları korkunç günleri unutamıyor. Rohingyalar, hafızalara kazınan dehşet verici katliamları ilk günkü gibi hatırlıyor.
Giriş Tarihi: 16.01.2019
13:40
Güncelleme Tarihi: 16.01.2019
14:21
AMAÇ MÜSLÜMANLARI BÖLGEDEN ARINDIRMAK
Müslüman Rohingya halkına karşı Budist çetelerin gerçekleştirdiği korkunç saldırıda binlerce Rohingyalı Müslüman öldürüldü, birçoğu komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Ardından, 28 Mart 1942'de, Minbya şehrine bağlı Çanbilli Köyü'nde başlayan, daha sonra da bütün Arakan'a yayılan çatışmalarda, Budistler, 150 bin Müslüman Rohingya'yı katletti. Arakanlılar bu olayı "Kerbela-yı Arakan" diye nitelendirdi. Katliamdan sonra çok sayıda Arakanlı Müslüman, mülteci olarak başta Bangladeş olmak üzere komşu ülkelere sığındı.
MUSON OPERASYONU VE SONRASI
İngilizlerin 1948'de ülkeden çekilmelerinin ardından eski adı Burma olan Myanmar bağımsızlığını kazandı. Bu dönemde, Müslümanlara yönelik saldırılar daha da arttı. 1954'te Myanmar ordusu, Muson Operasyonu adını verdiği kanlı bir saldırı ile Müslümanlara saldırdı. Aynı sene binlerce sivil Rohingya, Müslüman direnişçilere yardım ettikleri bahanesiyle ya katledildi ya da ülkeden sürüldü. İnsan hakları kuruluşlarının raporlarına göre, 1962-1984 yılları arasında 20 bin Arakan Müslümanı öldürüldü. Yüzlerce kadına tecavüz edildi ve mal varlıklarına el konuldu.
KENDİ ÜLKELERİNDE VATANSIZ STATÜSÜNE DÜŞÜRÜLDÜLER
1978'de hükümet, Arakanlılara yönelik Kral Dragon Operasyonu'nu başlattı. Yüzlerce Müslüman tutuklandı, işkence gördükten sonra öldürüldü. 200 bine yakın Arakanlı Müslüman da Bangladeş'e sığındı. 1982'de çıkarılan yeni vatandaşlık kanunu ile "milli unsur" kategorisinden çıkarılan Arakanlı Müslümanlar, kendi ülkelerinde vatansız statüsüne düşürüldü. 1990'lı yıllar Arakanlı Müslümanlar için kolay olmadı. Yaşanan baskılar ve çatışmalar sonucunda 1992'de Arakanlı Müslümanlar Bangladeş'e sığınmak zorunda kaldı. Ekim 2012'de Budistlerin Arakan Eyaleti'nin başkenti Sittwe çevresinde Müslüman köylere saldırıp ateşe vermesi, yeni bir katliamı gündeme getirdi. 250'ye yakın Müslüman'ın öldürüldüğü olaylarda, yaklaşık 140 bin kişi yer değiştirmek durumunda kaldı. O günden bu yana Arakanlı Müslümanlara yönelik alçak saldırılar sürüyor.
Bangladeş'e son geçişlerin ardından Arakanlı Müslümanların 1 buçuk milyon kadarının bölge ülkelerinde, 430 bininin hala Arakan'da bulunduğu tahmin ediliyor. Bu verilere göre, 1970'lerden bu yana toplam 1,9 milyonluk Arakanlı Müslümanın yüzde 77'si Myanmar'ı terk ederken, eyalette geriye sadece yüzde 23'lük bölümü kaldı.Rakamlar, Arakanlı Müslümanların etnik temizlikle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin de önceki günkü açıklamasında Arakan'da 25 Ağustos'tan bu yana devam eden şiddet olaylarına ilişkin, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara karşı "açıkça orantısız" güç kullandığını vurgulayarak, "Durum, etnik temizliğe ilişkin bir ders kitabı örneği gibi görünüyor." diye konuşmuştu.Arakanlı Müslümanların sesini dünyaya duyurmaya çalışan Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) de Arakan'da yaşananları "yavaşlatılmış bir soykırım" olarak adlandırıyor.