Geçmişten günümüze İslam dünyasının kadim şehirleri
Yeryüzünde tarihe damgasını vurmuş az sayıda kadim şehir vardır. İslam'ın kubbesi Buhara, âlimler şehri Semerkant, Doğu'nun kapısı Taşkent, İslam'ın gözbebeği Mekke bunlardan bazıları...İşte sizler için geçmişten günümüze İslam dünyasının kadim şehirlerini kültürel ve tarihi özellikleriyle derledik.
Giriş Tarihi: 05.03.2019
15:51
Güncelleme Tarihi: 01.09.2020
19:11
Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de mübarek kıldığı şehir. Yaratılış kadar kadim, peygamberler sireti kadar eski… Hz. Âdem'in, şehri imar ettiği yer. Müslümanların ilk kıblesi.
Dünya üzerindeki en eski şehirlerden biri Kudüs olan üç İbrahimî din için kutsal olduğu da bilinir. Emeviler döneminde yapılan Kubbet-üs Sahra ve Hz. Peygamber'in miraca yükseldiği Mescid-i Aksa her Müslüman'ın görmesi gereken mescitlerden biriydi.
GÖKTE YAPILIP YERE İNDİRİLEN ŞEHİR
Kudüs'de, Selahaddin Eyyubiler, Nureddin Zengi'ler, Memlükler, Baybarslar, Kayıtbaylar, Osmanlılar'ın bıraktığı çok önemli eserler var. Hz. İsa'nın izleri olduğu gibi, Davut Peygamber'in mezarı, Hz. Süleyman'ın yaptırdığı eserler bulunuyor. Hz. İbrahim, İshak, Yakup ve Yusuf'un kabirleri ise El Halil şehrinde.
KUDÜS HANGİ PEYGAMBERLERİ AĞIRLADI?
Kuran'da üç meleğin Hz. İbrahim'i ziyaret ettiği, onların da eşi Sare ile yemek hazırladığı anlatılan evleri de yine El Halil şehrinin içinde. Hz. Davut, Hz. Süleyman, Hz. Yahya, Hz. Zekeriya, Hz. İsa, Hz. İsmail, Hz. İshak, Hz. Yakup, Hz. Yusuf, Hz. Bünyamin, Hz. Musa, Hz. Harun ve Hz. Lut gibi peygamberlerin yanı sıra Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa'nın yolu hep Kudüs'ten geçti…
Tarihi M.Ö. 4000'lere kadar uzanan Kudüs, Kenani kavminin bir kolu olan Yebusiler tarafından imar edildi. M.Ö. 11'inci asırda Hz. Davut Kudüs'ü almış ve burayı başkent yapmıştı. Hz. Davut Calut'u taş atarak öldürdükten sonra Kudüs'e girip şehri almıştı. Bugün Filistinlilerin İsrail askerlerine karşı olan mücadelesinde onlara attıkları taş, işte Hz. Davut'un Calut'a attığı taşı simgeler.