Arama

Harun Reşid kimdir? İslam dünyasına altın çağını yaşatan halife...

Abbasilerin en meşhur hükümdarı olan Harun Reşid, Bizanslılara karşı zaferler kazanıp İslam'ın daha geniş topraklara yayılmasını sağladı. 20 yaşında halife olan Sultan'ın 23 sene kadar süren iktidarı Abbasiler'in en parlak dönemi olarak tarihe geçti. Öyle ki senede devlet hazinesine giren gelir yaklaşık 268 ton altın değerinde oldu. İslam dünyasının en büyük halifelerinden biri olan Harun Reşid, alimleri himaye eder, meclisinde ilmi toplantılar yapardı. Peki, Reşid lakabını nasıl aldı? Harun Reşid hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

  • 14
  • 21

Harun Reşid, ilim ve kültüre çok önem verir, saraylarında kelami tartışmalar yapılırdı. Ülke topraklarındaki beytülhikmenin zenginleşmesi için bazen cizye vergisi olarak kitap alırdı. Onun döneminde Abbasiler, Arap coğrafyasının yanı sıra İran, Azerbaycan, Mısır, Kuzey Afrika ve Akdeniz'in belli bölgelerine hakim oldu.

Akdeniz sahili boyunca çeşitli yerlerde kuvvetli haberleşme teşkilatı kurdu.

Beytülhikme kavramı

  • 15
  • 21

Yine Abbasi-Türk ilişkileri Harun Reşid devrinde başladı. Saray muhafızlarının bir bölümü Türklerden oluşuyordu.

İslam devleti ile Bizans arasında bir sınır bölgesi oluşturmak isteyen Harun Reşid, merkezi Menbic olan bölgeyi Avasım adıyla müstakil hale getirdi. Tamamıyla askerî teşkilata bağlayarak hakim noktalara askerî birlikler yerleştirdi. Bu yeni eyalet Antakya'dan güneybatıda Âsi nehrinin denize döküldüğü yere, güneydoğuda Halep, Menbic ve bunun kuzeyinde Bizans sınırına kadar uzanan araziyi içine alıyordu.

  • 16
  • 21
Kadıulkudatlık ile hanefi mezhebi yayıldı
Kadıulkudatlık ile hanefi mezhebi yayıldı

Devlet teşkilatını kurumlarıyla çok iyi işleyen bir hale getiren Harun Reşid devrinde gayri müslimlerin menfaatlerini korumakla görevli bir daire oluşturuldu.

Halife Harun Reşid, "baş kadı" şeklinde ifade edilebilecek Kadılkudatlık müessesini kurup ilk olarak Ebu Hanife'nin en iyi talebelerinden Ebu Yusuf'u bu makama getirdi. Ebu Yusuf'la beraber Hanefi mezhebi İslam dünyasında önemli oranda yayıldı.

  • 17
  • 21
Hazineye senede 268 ton altın girerdi
Hazineye senede 268 ton altın girerdi

Harun Reşid'in hilafet yılları Abbasilerin en zengin dönemidir ve bu dönemde devlet hazinesine giren senelik gelir yaklaşık 268 ton altın değerinde oldu. Harun Reşid döneminde İslami ilimlerin gelişmesinin yanı sıra Süryanice, Grekçe ve Sanskritçe birçok eser Arapçaya çevrildi. Bizans ve diğer ele geçirdiği bölgelerdeki kitapları da Arapçaya çevirmeleri için bazı isimleri görevlendirdi.

  • 18
  • 21
Bağdat’ı dünyanın en güzel şehirlerinden biri haline getirdi
Bağdat’ı dünyanın en güzel şehirlerinden biri haline getirdi

Harun Reşid devrinde nüfusu 1 milyonu aşan Bağdat, Dicle nehrinin iki yakasına kurulmuş halifeye ve Bermekiler'e ait pek çok saray ve köşklerle dünyanın en güzel şehirlerinden biri haline geldi. Bütün dünyada tanınan "Binbir Gece Masalları"nın bir bölümü Bağdat'ta ve Harun Reşid'in çevresinde yaşanan olayları konu edinir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN