İslam dünyasında 2019 nasıl geçti?
İslam dünyası 2019 yılını protestolar, şiddet olayları, siyasi krizler, terör saldırıları ve doğal afetler ile geçirdi. Yeni Zelanda'da bulunan iki camiye Cuma namazı sırasında gerçekleşen silahlı terör saldırısı, Suriye ve Filistin'de sivillere yönelik saldırılar, Güneydoğu Asya'da doğal afetler pek çok can aldı. Mısır'ın ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin mahkeme salonunda yaşamını yitirmesi; Nobel Edebiyat Ödülü'nün Srebrenitsa Soykırımı'nı inkâr eden Peter Handke'ye verilmesi en çok konuşulan konular oldu. Peki, İslam dünyasında 2019 nasıl geçti?
Giriş Tarihi: 31.12.2019
17:26
Güncelleme Tarihi: 31.12.2019
17:34
‘BARIŞ PINARI’ ULUSLARARASI GÜNDEMDE ÖNEMLİ YER TUTTU
Yılın son 3 ayında ayrıca Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzur getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na tepkiler uluslararası gündemde önemli yer tuttu. ABD yönetimi, Barış Pınarı Harekatı'nı gerekçe göstererek 3 bakan ve 2 bakanlığı yaptırım listesine aldı. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ile ABD arasında Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik varılan "Barış Pınarı Harekatı'na 120 saatliğine ara verilmesi" ne ilişkin anlaşmanın ardından Türkiye'ye yönelik bu yaptırımların kaldırılması için talimat verdiğini açıkladı.
LİBYA ŞİDDET SARMALINA SÜRÜKLENDİ
Darbeci General Halife Hafter'in, BM ara buluculuğundaki diyalog konferansına günler kala 4 Nisan'da başkent Trablus'a saldırı başlatması 2019'da Libya'ya şiddet ve yıkım getirdi. Muammer Kaddafi rejimine son veren 2011'deki devrimin ardından çalkantılı geçiş dönemini geride bırakmaya çalışan Libya, uzlaşı umutlarıyla girdiği 2019'u ölüm ve yıkımlarla geçirdi.
HAFTER'İN TEHLİKELİ GÜNEY HAMLESİ
Hafter, 15 Ocak'ta "Libya'nın toprak bütünlüğünü korumak için terör örgütleri DEAŞ ve El Kaide'ye karşı operasyon" gibi meşru bahanelerle ülkenin petrol zengini güney kentlerine saldırı başlattı. Libya'da 2019'da şu ana kadar 200'den fazlası sivil olmak üzere 1500'e yakın insan hayatını kaybetti; yaklaşık 300 bin Libyalı ise ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı.
Libya'nın tarihine dair önemli kırılma noktaları
SOYKIRIM İNKÂRCISINA NOBEL ÖDÜLÜ
2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Bosna Hersek'in Srebrenitsa kentinde 1995'te işlenen soykırımı inkâr eden yazar Peter Handke'ye verilmesi büyük tepki çekti. Saraybosna Kantonu ve Kosova, Handke'yi "istenmeyen kişi" ilan ederken, Nobel ödüllerinin sahiplerini belirleyen İsveç Kraliyet Akademisi Nobel Komitesinin üyesi Gun-Britt Sundström de ödülün Handke'ye verilmesine tepki olarak üyelikten istifa etti.
Nobel Ödülü neye hizmet ediyor?
ÖDÜL MÜSLÜMANLARDAN BÜYÜK TEPKİ ALDI
Srebrenitsa'da 8 binden fazla Boşnak sivilin katledildiği soykırımı inkâr eden Avusturyalı yazar Peter Handke'ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi, Srebrenitsa'nın acılarını tazeledi. Aradan geçen 24 yıla rağmen hem Boşnak halkı hem de tüm Müslümanlar için kapanmayan bir yara olan Srebrenitsa Soykırımı, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak tarihe geçmişti. Yaşanan katliamdan kaçmaya çalışanların menzili ise yine "ölüm yolu" olmuş, binlerce soykırım kurbanının cenazeleri ise bulunamamıştı.
Nobel, Srebrenitsa Soykırımı'nın acısını tekrar yaşattı!