İslam tarihinin en eski 20 camisi
Dünya üzerindeki en eski mescidin Mekke'de bulunan Mescid-i Haram olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya, Resul-i Ekrem'in "ilk günden takva üzerine kurulan mescid" ifadesiyle hangi camiyi kastettiğini? Dünyanın, içinde hala ibadet edilen en eski camilerini sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 14.03.2019
17:56
Güncelleme Tarihi: 26.06.2022
10:36
Al-Zaytuna Camii / Tunis, Tunus
Yapım tarihi: 709
📌 Tunus'un en eski camisi olan Al Zaytuna Camii, 5 bin metrekarelik bir alanı kaplar. Eski Kartaca kentinin kalıntılarından getirilen otantik 160 sütuna sahiptir.
İslam tarihinin ilk ve en büyük üniversitelerinden birine ev sahipliği ile bilinen cami birçok Müslüman bilgine eğitim vermiştir.
Emevî Camii / Şam, Suriye
Yapım tarihi: 715
📌 634 yılında, Şam'ın Müslümanlar tarafından fethedilmesinden sonra, Hristiyan bazilikanın yerine cami yapılmıştır.
Cami, bugün hala korunan Vaftizci Yahya kafası gibi kutsal emanetleri muhafaza eder. Ayrıca cami içerisinde I. Yezid tarafından gösterilmek üzere saklanılan Hz. Hüseyin'in kafası yer alır. Caminin kuzey duvarına eklenmiş küçük bir bahçede Selahaddin Eyyubi'nin türbesi bulunur.
Xi’an Büyük Cami / Xi'an, Şensi, Çin
Yapım tarihi: 742
📌Çin'in, büyüklük ve mimari güzellik açısından sayılı camilerinden olan Xi'an Büyük Cami 8'inci yüzyıldan günümüze ulaşmıştır.
13 milyon nüfuslu şehirde 50 bini Müslüman olan azınlık için caminin şehrin tek camisi, imamın da şehrin tek imamı olması nedeniyle oldukça önemlidir.
İmam Ali Cami / Necef, Irak
Yapım tarihi: 977
📌Irak'ın Necef kentinde bulunan İmam Ali Camii veya İmam Ali Türbesi, Resul-i Ekrem Efendimizin amcasının oğlu, damadı ve dördüncü İslam halifesi olan Ali ibn Ebu Talib'in defnedildiği yerdir.
977 yılında Ali'nin mezarı üzerine inşa ettirilmiş, bir yangında tahrip olduktan sonra Selçuklu hükümdarı Melikşah tarafından 1086 yılında yeniden inşa edilmiş ardından 1500 yılından sonra Safevi Şahı I. İsmail tarafından bir daha yapılmıştır.
Atiq Camii / Awjila, Libya
Yapım tarihi: 1101
📌 Libya'nın doğusunda Sahra çölü içindeki Sirenayka bölgesinde bir vaha köyünde bulunan Atiq Cami, alışılmadık konik kubbesi ile bölgenin en eski yapısıdır.
12'inci yüzyıldan kalan cami, ışık ve havalandırma sağlamak kerpiçten ve kireç taşından yapılmıştır.